To je v četrtek razkril vir blizu preiskave terorističnega napada. Identitete džihadista v Siriji preiskovalci niso ugotovili. Kot pa je poročal časnik Le Parisien, so ga locirali prek naslova IP, ki jih je vodil v Idlib, utrdbo skrajnežev na severozahodu Sirije.

Krsta s posmrtnimi ostanki umorjenega učitelja Samuela Patyja na dvorišču pariške univerze Sorbone kot simbolom svobode duha in misli. Pokojnemu Patyju se je na žalni slovesnosti v sredo zvečer poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.   Foto: EPA
Krsta s posmrtnimi ostanki umorjenega učitelja Samuela Patyja na dvorišču pariške univerze Sorbone kot simbolom svobode duha in misli. Pokojnemu Patyju se je na žalni slovesnosti v sredo zvečer poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: EPA

Anzorov v ruščini govori, da je maščeval preroka Mohameda
V zvočnem posnetku, ki naj bi nastal takoj po napadu, morilec Anzorov v ruskem jeziku govori, da je "maščeval preroka Mohameda", ki da ga je učitelj prikazal na "žaljiv način". Posnetek je bil objavljen tudi na družbenih omrežjih, pospremljen pa je bil z dvema tvitoma, v katerih Anzorov med drugim prizna umor. Le nekaj trenutkov pozneje ga je v posredovanju ubila policija.

Slovo od francoskega učitelja

Ovadbe vložene proti sedmim ljudem
V povezavi z napadom so bile doslej zaradi očitkov sostorilstva vložene ovadbe proti sedmim ljudem. Med njimi sta najstnika, ki sta morilcu v zameno za plačilo pokazala učitelja, oče ene od učenk, ki je sprožil spletno kampanjo proti učitelju, in islamistični skrajnež, ki je pri tem sodeloval. Preostali trije ovadeni so prijatelji Anzorova, od katerih naj bi ga eden odpeljal na prizorišče zločina, drugi pa naj bi ga spremljal pri nakupu orožja.

Žalna slovesnost na dvorišču univerze Sorbone
Napad je v Franciji, ki je v zadnjih letih doživela več terorističnih napadov s skrajno islamističnimi motivi, sprožil val ogorčenja. Z uradno slovesnostjo so se ubitemu Patyju poklonili v sredo zvečer z žalno slovesnostjo na dvorišču pariške univerze Sorbone, kjer so se zbrali svojci, učenci, prijatelji in sodelavci umorjenega učitelja.

Macron: Učitelja ubili strahopetci, ker je predstavljal demokratične vrednote Francije
Kot je ob tem dejal predsednik Emmanuel Macron, so ga ubili strahopetci, ker je predstavljal sekularne, demokratične vrednote Francije. Macron je dejal, da je bil Paty ubit, ker je poosebljal Francijo. "Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost," je poudaril in dodal, da je nikoli ne bodo imeli.