Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med sedmerico osumljencev je tudi eden izmed staršev učenca, ki je sprožil gonjo proti učitelju zgodovine in geografije Samuelu Patyju, islamski skrajnež Abdelhakim Sefrioui. Osumljen je, da naj bi s še tremi prijatelji napadalca spremljali pri nakupu orožja.

Devet drugih osumljencev so v torek izpustili, je francoska tiskovna agencija AFP.

Profesor Paty je bil umorjen v petek popoldne, ko se je vračal iz šole domov. 18-letnega napadalca čečenskega rodu Abdulaha Anzorova, ki je učitelja z nožem obglavil, je policija v posredovanju ubila, še predtem pa se je na spletu hvalil z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda. 47-letni profesor je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal karikature, ki jih je leta 2017 objavil satirični tednik Charlie Hebdo.

Zaradi tega je oče ene izmed dijakinj na spletu pozival k "mobilizaciji" proti učitelju. Notranji minister Gerald Darmanin je povedal, da sta oče in islamski skrajnež, ki sta med 15 ljudmi, ki so jih prijeli po napadu, razglasila fatvo oziroma smrtno obsodbo za učitelja. Viri blizu policije pa so v torek razkrili, da je bil 18-letni napadalec v stiku z omenjenim očetom z aplikacijo za pošiljanje sporočil Whatsapp.

Na slovesnosti v poklon žrtvi tudi predsednik Macron

Na dvorišču pariške Sorbonne je zvečer predvidena osrednja slovesnost v poklon žrtvi, ki se je bo udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Ob učiteljevi družini se je bo udeležilo okoli 400 povabljenih, Patyju pa bodo posthumno podelili najvišje francosko državno odlikovanje legijo časti.

Macron je v torek ob obisku predmestja, kjer je bil ubit učitelj, napovedal, da bodo okrepili boj proti islamskim skrajnežem, saj državljani pričakujejo ukrepe. Napovedal je tudi, da bo vlada danes prepovedala skupino šejka Jasina, ki podpira gibanje Hamas in je imenovana po njenem ustanovitelju Ahmedu Jasinu. V okviru preiskave umora so namreč našli neposredno povezavo med omenjeno skupino in umorom.