Prvi mož ruskega plinskega velikana Gazprom Aleksej Miller je dejal, da bi popravilo poškodovanih plinovodov Severni tok trajalo najmanj leto dni. Foto: EPA
Prvi mož ruskega plinskega velikana Gazprom Aleksej Miller je dejal, da bi popravilo poškodovanih plinovodov Severni tok trajalo najmanj leto dni. Foto: EPA

Putin je med nastopom na ruskem tednu energetike v Moskvi povedal, da je plinovod Severni tok 2, ki povezuje Rusijo z Nemčijo prek Baltskega morja in je že v celoti zgrajen, mogoče popraviti, tako da bi plin lahko znova stekel v Evropo. Pri tem je poudaril, da je zdaj "žogica na strani Evropske unije".

"Plinovode, ki potekajo po dnu Baltskega morja, je mogoče obnoviti, a bo to smiselno le, če bodo še naprej ekonomsko upravičeni," je dejal Putin in dodal, da so pripravljeni dobaviti dodatne količine plina v jesensko-zimskem obdobju.

Nemčija je kmalu po Putinovih izjavah sporočila, da ne bo prejemala plina prek plinovoda Severni tok 2, je pa tiskovni predstavnik nemške vlade dejal, da so pripravljeni uvažati plin prek plinovoda Severni tok 1, če bo Rusija obnovila dobave plina prek edinega nepoškodovanega plinovoda.

Kot je še pojasnil tiskovni predstavnik vlade v Berlinu, ni nobenega embarga na dobave plina prek Severnega toka 1.

Putin poškodbe označil za mednarodni terorizem

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra potrdili štiri puščanja. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanja povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva.

Od štirih plinovodov je ostal nepoškodovan samo eden izmed krakov Severnega toka 2, prek katerega se lahko letno dobavi 27,5 milijarde kubičnih metrov plina.

Sorodna novica Ministri EU-ja za skupno naročanje plina, o cenovni kapici še ni odločitve

Več držav je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovoda za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Tudi Putin je danes ponovil, da je na plinovodih šlo za sabotažo in jo označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Po njegovih besedah je cilj sabotaže dokončno prekiniti odnose med Evropsko unijo in Rusijo ter oslabiti Evropo. Zanikal je vpletenost Rusije in pri tem namignil, da bi takšno dejanje koristilo le Washingtonu.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v preteklih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred ruskim napadom na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Plinsko vozlišče v Turčiji?

Putin je še dejal, da bi lahko Rusija dobave plina preusmerila na plinovod prek Črnega morja, da bi se v Turčiji ustvarilo največje vozlišče za oskrbo Evrope s plinom. "Seveda, če to zanima naše partnerje in če bo seveda ekonomsko upravičeno," je še dejal.

Tudi vodja ruskega energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller je ponovil Putinove besede o vzpostavitvi plinskega vozlišča v Turčiji, pri tem pa je dejal, da bi popravilo poškodovanih plinovodov Severni tok trajalo najmanj leto dni.

Miller je povedal, da Rusiji še vedno niso dovolili dostopa do območja, kjer so se zgodile poškodbe na plinovodih.