V belgijskih domovih za starejše so samo do 18. decembra lani našteli 10.270 smrti bolnikov s covidom-19. Foto: EPA
V belgijskih domovih za starejše so samo do 18. decembra lani našteli 10.270 smrti bolnikov s covidom-19. Foto: EPA

V Belgiji, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, so doslej ugotovili 662.694 primerov okužbe s koronavirusom in 20.038 smrti ljudi s covidom-19.

V domovih za starejše so samo do 18. decembra lani našteli 10.270 smrti bolnikov s covidom-19, zato je Amnesty International tamkajšnje oblasti obtožil, da so domove za starejše pustile na cedilu.

OECD: Zaprtij še ne bo hitro konec

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) opozarja, da bodo zaprtja držav zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa ostala kljub cepljenju prebivalstva proti covidu-19. "Najverjetneje je pred nami še od šest do devet ali 12 mesecev tega," je dejala vodilna ekonomistka organizacije Laurence Boone.

Med žrtve covida-19 v Belgiji prištevajo vse umrle s pozitivnim izvidom testa na koronavirus, uvrščajo pa se med države z najvišjim deležem umrlih zaradi te bolezni na svetu, saj so zaznali 1725 smrti na 100.000 prebivalcev.

Danska stopnjuje ukrepe, za vstop nujen negativni izvid

Na Danskem so v soboto izbruhnili nasilni protesti proti ukrepom, ki jih je za omejitev širjenja koronavirusa sprejela vlada. V Köbenhavnu in Aalborgu na severu države so ob tem prijeli devet ljudi.

Protestnikov ni bilo veliko, v prestolnici se jih je zbralo približno 200, v Aalborgu pa nekaj deset, so poročali tamkajšnji mediji.

Nekateri so uporabili pirotehnična sredstva, metali steklenice in se spopadli s policijo.

Danska vlada je zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom in grožnje novega seva virusa, ki se širi hitreje, uvedla še strožje ukrepe, potem ko so sredi decembra že uveljavili delno zaporo javnega življenja, ki vključuje zaprtje šol, restavracij ter večine trgovin.

Danska vlada je zaradi naraščanja števila okužb in novega seva virusa, ki se širi hitreje, uvedla strožje ukrepe. Foto: EPA
Danska vlada je zaradi naraščanja števila okužb in novega seva virusa, ki se širi hitreje, uvedla strožje ukrepe. Foto: EPA

Po novem je prepovedano druženje več kot petih ljudi, obvezno varnostno razdaljo pa so z enega povečali na dva metra.

Od petka je za tujce, ki nimajo negativnega izvida testa na novi koronavirus, ki je bil opravljen v zadnjih 24 urah, vstop na Dansko prepovedan.

S covidom umrl papežev zdravnik

Zaradi zapletov v povezavi s covidom-19 pa je umrl osebni zdravnik papeža Frančiška. Fabrizio Soccorsi je bil star 78 let, papež pa ga je za svojega osebnega zdravnika izbral leta 2015.

Soccorsija so v bolnišnico v Rimu sprejeli 26. decembra zaradi preobstoječega onkološkega obolenja, navaja časnik škofovske konference Avvenire. Ni jasno, kdaj je bil zdravnik nazadnje v stiku s papežem.

Sveti oče je medtem v intervjuju za italijanski Canale 5 sporočil, da bo Vatikan s cepljenjem proti covidu-19 začel prihodnji teden. Med prvimi prejemniki cepiva bo tudi sam.

Nemčija s poostrenimi ukrepi

V Nemčiji je število smrtnih primerov v povezavi s covidom-19 preseglo 40.000 – v minulih 24 urah je umrlo 465 bolnikov, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 40.343.

S koronavirusom se je doslej okužilo več kot 1,9 milijona ljudi. Od sobote so zabeležili skoraj 17.000 novih primerov.

Torte v obliki injekcijskih igel v slaščičarni v Dortmundu. Foto: Reuters
Torte v obliki injekcijskih igel v slaščičarni v Dortmundu. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je znova posvarila, da bodo naslednji tedni "najtežji" doslej, saj da bolnišnice in zdravstveno osebje delujejo na robu zmogljivosti. Kot je dejala, bo v omenjenem obdobju v celoti viden vpliv druženja med božično-novoletnimi prazniki.

V štirih nemških zveznih deželah so sicer danes začeli veljati poostreni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Po Hamburgu, ki jih je uvedel že v petek, so to danes storili v Berlinu, na Spodnjem Saškem, v Turingiji in Mecklenburg – Predpomorjanskem. V ponedeljek bodo sledile še druge dežele.

Nemčija je v torek podaljšala ukrepe do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

Od začetka novembra so zaprti gostinski, kulturni in športni objekti, od sredine decembra pa smejo biti odprte le trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.