Neurje z močnimi vetrovi, dežjem in točo je prizadelo pet županij.

Najbolj prizadeti območji sta bili Veliki Bukovac v Varaždinski županiji, od koder poročajo o toči v velikosti teniške žogice, in v delu Medžimurske županije. O škodi poročajo tudi iz Krapinsko-zagorske županije, Koprivniško-križevniške županije in Siško-moslavške županije.

Neurje je ponekod spremljala debela toča, ki je uničevala avtomobile, strehe, rastlinjake in kmetijske pridelke. V občini Veliki Bukovec, kjer je 40 odstotkov hrvaške vzgoje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic. Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak ali steklenjak.

Sorodna novica Toča opustošila Rogatec, v Pomurju je najbolj prizadela širše območje ob reki Muri

"Že zdaj lahko potrdimo, da je uničena polovica proizvodnje cvetja. Uničeni so rastlinjaki, škoda je velika," je po poročanju N1 dejal varaždinski župan Anđelko Stričak. Ob tem je dodal, da je bila sreča, da v času ujme v rastlinjakih ni bilo ljudi. "Če bi bili, bi danes verjetno govorili o mrtvih."

Prebivalci pravijo, da česa takšnega še niso doživeli. "Preživel sem domovinsko vojno, videl sem marsikaj, a to, kar sem videl v rastlinjakih, je grozno," je dodal župan. Po prvih podatkih o škodi bo v Velikem in Malem Bukovcu razglasil naravno katastrofo. To bi se lahko zgodilo že v naslednjih treh dneh. "Če bo velika škoda tudi v sosednjih občinah, bomo tudi tam storili enako."

V Veliki Bukovec je že prispela ministrica za kmetijstvo Marija Vučković. Izrazila je upanje, da so pridelovalci cvetja zavarovani in da bodo dobili povrnjeno škodo. "Glede na specifični položaj pa bomo morali vzpostaviti tudi druge mehanizme pomoči, ki se navezujejo na izgubo dobička," je dodala.

Prebivalci so začeli samoiniciativno popravljati nastalo škodo. Umikali so zdrobljeno steklo, pokrivali uničene strehe objektov. "Upam, da nam bo uspelo sanirati vsaj stavbne objekte. Za zdaj dajem težko oceno, koliko je uničenih," je še pojasnil Stričak.

Hudo neurje je zajelo Hrvaško