Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Župan Rogatca Martin Mikolič je povedal, da je toča prizadela tudi poljščine in vinograde, medtem ko meteorne vode tokrat niso zalivale objektov.

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Barbara Štor domačini v Rogatcu ne pomenijo takšnega neurja, ki se je razbesnelo v sredo okoli pol pete ure in je trajalo le deset minut.

Toča je poškodovala najmanj 200 avtomobilov, gre tako za vdrto pločevino kot za razbita stekla. "Toča je preluknjala tudi 30 streh, gre za stanovanjske, kmetijske in poslovne objekte," je poročala Barbara Štor.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje je v sredo vzhodni in severovzhodni del Slovenije okoli 16.30 zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Do zdaj so našteli okoli 100 dogodkov, največ v Pomurju, kjer je poleg vetra klestila toča, pri tem pa je bilo poškodovanih več ostrešij objektov.

Največ škode je po neurju nastalo v Pomurju

V Pomurju je neurje pustošilo ob reki Muri

V Pomurju je neurje najbolj prizadelo širše območje ob reki Muri od Apač in Gornje Radgone prek Vučje vasi in Bakovcev do Lendave. Toča je bila ponekod velika kot jajce. Ob poškodovanih strehah, zalitih kleteh in podrtih drevesih je največ škode na poljih, vrtovih in sadovnjakih, aktivirane so bile številne gasilske ekipe.

Po besedah Metke Barbarič s soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda je o škodi v kmetijstvu še prezgodaj govoriti, saj je ponekod pridelek povsem uničen in ga bo treba zasejati na novo, ponekod na drevesih ni ostalo niti listje, po drugi strani pa so v nekaterih krajih dobili le nekaj kapelj dežja. Bolj prizadete so poljščine, ki so proti koncu zorenja, medtem ko si komaj posajene ponavadi po takih dogodkih precej opomorejo.

Veliko prijav škodje je tudi v občini Radenci. Tamkajšnji župan Roman Leljak je sporočil, da si je ogledal posledice neurja in da bo potrebi sklical občinski svet, da bi z dopolnitvijo proračuna zagotovili dodatni denar. Kot pravi, je škode za okoli 300.000 evrov.

Največ škode je po neurju nastalo v Pomurju

Mobilne cenilne enote

Zavarovalnica Triglav lastnike poškodovanih vozil in nepremičnin spodbujajo k prijavi škode na daljavo, s čimer se bodo izognili gneči na cenilnih mestih in si zagotovili svoj termin za ogled poškodb na vozilu.

Za enostavnejše in hitrejše reševanje škod na vozilih pa bo v prihodnjih dneh, na območjih, kjer je škod največ, postavljena tudi mobilna cenilna enota.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona