"Vse človekove pravice se začnejo s spočetjem," so sporočali protestniki proti izborjeni pravici žensk do splava. Foto: EPA
Protest
Proti pravici žensk do splava je protestiralo več tisoč ljudi. Foto: EPA

Kot navaja hrvaški portal index.hr, se je na zagrebškem Trgu bana Jelačića okoli poldneva zbralo priblilžno 10.000 nasprotnikov splava, ki so se združili pod sloganom Vse človekove pravice se začnejo s spočetjem. Na protestu so pozvali vlado k zagotovitvi dostojnega življenja, tako da se ženske zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bodo odločale za splav.

To je kot razlog za splav po navedbah glavne koordinatorice protesta Hajdi Begović navedlo 75 odstotkov žensk na Hrvaškem, ki so se odločile za umetno prekinitev nosečnosti. Pozvali so tudi k zaščiti žensk, ki imajo zaradi odločitve za materinstvo težave na delovnem mestu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Policija prijela zagovornice pravic žensk
Na začetku zborovanja proti pravicam žensk se je sedem aktivistk usedlo na tla in tako hotelo preprečiti nadaljevanje poti protestnikom, a jih je policija obkolila in odpeljala v policijskem kombiju.

Tudi na Reki je policija prijela 15 deklet, ki so se postavile na pot nasprotnikom pravici žensk do splava. Na Reki so sicer ob Hoji za življenje s ciljem ohranitve obstoječih človekovih pravic pripravili protest tudi podporniki pravice do splava pod naslovom Hoja za svobodo.

Na tem shodu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so okoli 1.500 udeležencem protesta Hoja za življenje vzklikali "Čakamo vas v 21. stoletju", "Radi imamo mesto, ki misli", "Stop femicidu", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Policijsko prijetje dekleta, ki nasprotuje odvzemu pravice do splava: