Visoka precepljenost je najboljši ukrep proti širjenju bolezni, je opozorila epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina. Foto: Reuters
Visoka precepljenost je najboljši ukrep proti širjenju bolezni, je opozorila epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina. Foto: Reuters

Oba človeka sta se z ošpicami okužila v tujini, vendar primera med seboj nista povezana, je na tiskovni konferenci v Zagrebu pojasnila epidemiologinja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Vesna Višekruna Vučina. Noben izmed obeh okuženih sicer ni bil cepljen proti tej bolezni, poroča HRT.

Epidemiologinja je še dejala, da je v obdobju epidemije ošpic v Evropi HZJZ že večkrat opozoril, da je vedno mogoč vnos te bolezni v državo. Ob vsakem pojavu suma ošpic pa epidemiologi na terenu opravijo vse potrebne ukrepe za zajezitev epidemije, kot je na primer iskanje vseh ljudi, ki so bili v stiku z obolelimi, je dodala.

Visoka precepljenost je najboljši ukrep proti širjenju bolezni, je opozorila. Na Hrvaškem se zadnjih nekaj let stopnja precepljenosti niža in je lani padla pod 95 odstotkov. Ko precepljenost doseže 95 odstotkov ali več, se lahko govori o kolektivni imunosti, je dodala epidemiologinja.

Trije primeri ošpic letos
Od začetka leta so na Hrvaškem skupno zaznali tri primere ošpic. Tretji primer je bil necepljen dojenček iz Zagreba, ki je bolezen prebolel. Lani je za ošpicami na Hrvaškem zbolelo sedem ljudi.