Pritisk na hrvaške meje se je letos povečal. Foto: EPA
Pritisk na hrvaške meje se je letos povečal. Foto: EPA

Kot so dodali, so v celotnem lanskem letu odkrili 4.808 nezakonitih prehodov meje, kar je bilo skoraj sedem odstotkov več kot leta 2016.

Lani največ prebežnikov iz Afganistana
Generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve Žarko Katić je med predstavitvijo poročila o lanskem izvajanju strategije o integriranem upravljanju meje povedal, da so lani ustavili največ ilegalnih migrantov iz Afganistana, ki jih je bilo 965. Sledijo državljani Kosova in Turčije.

Katić je tudi dejal, da se je konec lanskega leta odprla nova pot, po kateri so prebežniki prihajali na Hrvaško iz BiH-a. Povedal je, da je nova smer posledica kakovostnega nadzora hrvaške meje s Srbijo in Črno goro.

Po podatkih hrvaške policije so ilegalne migracije večinoma potekale po pešpoteh, migranti pa so se skrivali tudi v motornih vozilih in vagonih tovornih vlakov.

Porast kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi
Katić je izpostavil tudi vse večje dejavnosti tihotapcev ljudi. Lani so odkrili za 57 odstotkov več kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi kot leto prej. Dodal je, da Hrvaška nadaljuje krepitev svojih administrativnih in tehničnih zmogljivosti pri nadzoru države meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije. Kot je izpostavil, pri reševanju problema nezakonitega priseljevanja kakovostno sodelujejo s sosednjimi državami pri izmenjavi informacij.