Na 12 čolnih, ki so pripluli zvečer, je bilo 263 prebežnikov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Skupno število vseh prispelih v nedeljo pa še ni znano. Številni zaradi prenapolnjenosti sprejemnega centra po navedbah portala infomigrants.net čakajo v pristanišču.

Lampeduso doseglo 26 čolnov s prebežniki

Tudi ladja Alan Kurdi nemške nevladne organizacije Sea Eye je v nedeljo dosegla Lampeduso in prosila oblasti za dovoljenje za vplutje. Na ladji je 133 prebežnikov, ki so jih rešili v treh reševalnih akcijah, med njimi 62 mladoletnih.

Italijo je letos po morju doseglo 21.417 prebežnikov, v enakem obdobju lani jih je bilo 6543.

EU bo v sredo predstavil nov migracijski pakt

Zunanji minister Anže Logar je na srečanju zunanjih ministrov EU-ja dejal, da nestrpno pričakujejo predlog novega migracijskega pakta in da bodo slovenski argumenti temeljili na junija izraženem nasprotovanju obveznemu premeščanju prebežnikov. Konkretnejši ni želel biti, saj da "v tem trenutku ne morejo črno-belo predstaviti, v katero smer bo krenila razprava".

Slovenija je junija skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo poslala pismo Evropski komisiji, v katerem je izrazila odločno nasprotovanje kakršnemu koli obveznemu premeščanju prebežnikov.

Novi migracijski pakt, ki ga bo Evropska komisija razgrnila v sredo, bo po napovedih temeljil na mehanizmu obvezne solidarnosti, ki naj bi vključeval tudi premeščanje prebežnikov, a tudi novosti na področju deportacij. Predlagateljica novega pakta, evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, pravi, da je vseh 27 članic pripravljenih na kompromis.

Na Lezbosu okuženih 243 prebežnikov

V novem začasnem taborišču za prebežnike na grškem otoku Lezbos je z novim koronavirusom okuženih več kot 240 prosilcev za azil, pa je sporočila grška agencija za javno zdravje.

Med 7000 testiranimi prosilci za azil je bilo 243 ljudi pozitivnih. Testirali so tudi 120 policistov in 40 uslužbencev taborišča, vendar so bili vsi negativni.

Začasno taborišče so zgradili, potem ko je požar uničil največje evropsko prebežniško središče Moria. Več kot 12.000 ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, je spalo ob cestah, na parkiriščih in celo na pokopališču.

V povezavi s požarom v Morii je požiga osumljenih šest Afganistancev. Grški minister za migracije Notis Mitarakis je v parlamentu dejal, da bodo odgovorni za požar kazen prestali v Grčiji, nato pa bodo izgnani.