Prebežniki so z ladje skočili iz obupa. Foto: Reuters
Prebežniki so z ladje skočili iz obupa. Foto: Reuters

Kot so sporočili v organizaciji, je z ladje v vodo skočilo 124 od 273 prebežnikov na krovu ladje Proactiva Open Arms. Prebežnike je nato rešila italijanska obalna straža in jih varno pripeljala v pristanišče v Palermu.

"To je prvič, da je tako veliko migrantov skočilo v vodo," je dejal Riccardo Gatti iz organizacije Open Arms. Po njegovih besedah jih je v četrtek v vodo skočilo 76, nato pa še 48. Takšna dejanja so posledica frustracij in obupa.

Kot je po poročanju Guardiana pojasnil Gatti, so "moški in ženske, ki so doživeli travmo in nepredstavljivo zatiranje, nato podvrženi vse večjemu stresu v času teh dolgih zamud na morju, ki lahko trajajo več dni, tudi tednov".

Ladja Proactiva Open Arms je sprva rešila ljudi iz različnih čolnov med 8. in 10. septembrom. Vsi so bili na poti v Evropo iz Libije, kjer prebežnikom grozijo mučenja in zlorabe.

Prebežniki z ožganinami

Španska in italijanska organizacija Open Arms in Emergency sta sporočili, da so imeli številni rešeni prebežniki na telesih znamenja nasilja, ožganin. Skoraj vsi so imeli simptome posttravmatskega stresa zaradi zlorab, ki so jih trpeli v državah izvora in na poti, sta dodali organizaciji.

Gatti je dejal, da je zavračanje italijanskih oblasti povečalo stres prebežnikov na "neznosno raven", zaradi česar se jim je skok v morje, čeprav nekateri ne znajo plavati, zdel kot olajšanje trpljenja.

Open Arms je pred tremi dnevi prejela obvestilo italijanskih oblasti, naj se napotijo v Palermo, niso pa dobili dovoljenja za izkrcanje. Zastoji pred izkrcanjem, ker oblasti ne želijo sprejeti prebežnikov na krovu, lahko trajajo več tednov in povzročajo zdravstvene težave potnikov.

Zdaj bodo vse potnike z ladje Proactiva Open Arms, vključno s tistimi, ki so skočili v morje in jim je uspelo priti na obalo, preselili na trajekt, kjer bodo morali prestati 14-dnevno karanteno.

13. septembra se je s tankerja po 38 dneh lahko izkrcalo na Sicilijo 27 ljudi, ki so bili ujeti na ladji. Šlo naj bi za najdaljšo zamudo pri izkrcanju v evropski pomorski zgodovini. V času čakanja so trije ljudje iz obupa skočili v vodo ob obali Malte, drugi na krovu so se začeli samopoškodovati.