Rokavski preliv je ena najprometnejših morskih poti na svetu. Foto: Reuters
Rokavski preliv je ena najprometnejših morskih poti na svetu. Foto: Reuters

V Rokavskem prelivu med Anglijo in Francijo, ki velja za eno najprometnejših pomorskih poti na svetu, so britanske oblasti med januarjem in novembrom letos prestregle najmanj 250 prebežnikov, med njimi samo v zadnjih treh tednih novembra 65 Irancev. V petek so iz vode na varno spravili 12 Sircev in Irancev, ki so skušali Otok doseči v gumenjakih, piše Guardian.

Javid je zaradi zaostrenih razmer zahteval nujni klic s francoskim kolegom, britanski poslanci pa so pozvali, da naj ob obalo pošljejo še več morskih policijskih posadk, ki bodo patruljirale na tem območju. Opozoril je tudi, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo ti ljudje začeli umirati, ne le zaradi vremenskih razmer, ampak tudi zaradi množice drugih plovil na tem območju.

"Veliko tveganje za tragedijo"

Yvette Copper, predsednica parlamentarnega odbora za notranje zadeve, je dejala: "Družine in otroci, ki se v zimskih razmerah znajdejo v majhnih čolnih sredi preliva, so izpostavljeni zelo nevarnim razmeram. Tveganje za tragedijo je izjemno veliko, zato je treba ukrepati takoj. Britanske in francoske oblasti že nekaj časa vedo, da ob obali obstajajo kriminalne tolpe, ki po morju tihotapijo ljudi iz Francije v Anglijo, zato je potrebna usklajena akcija proti njim."

Humanitarni delavci, ki delujejo v begunskih taboriščih na severu Francije, pa opozarjajo, da so razmere v teh taboriščih nevzdržne, prebežniki pa se po razpustitvi največjega taborišča v Calaisu, znanega kot Džungla, večinoma zadržujejo v zapuščenih industrijskih obratih, kjer so prepuščeni sami sebi, policija pa jih občasno skuša razgnati.