Foto: AP
Foto: AP

Odbor je osvežil svoja navodila kot odziv na primer nekdanje zdravnice v domu za starejše občane Marinou Arends, ki je bila oproščena umora, potem ko je svoji 74-letni bolnici v kavo primešala uspavalo, preden ji je vbrizgala smrtonosno injekcijo.

Arendsovi je nizozemski zdravniški odbor izdal opomin, saj da je bolnica dejala, da si želi umreti, ko se ji bo to zdelo primerno.

A aprila je vrhovno sodišče razsodilo, da Arednsova ni kršila nobenega zakona, in razveljavilo odločitev zdravniškega odbora, v razsodbi pa zapisalo, da če bolnik ni več sposoben dati privolitve, zdravniku ni treba slediti dobesednemu napotku, če se okoliščine ne ujemajo s potekom dogodkov.

Ob razsodbi je Jacob Kohnstamm, predsednik odbora za evtanazijo, dejal, da morajo zdaj posodobiti svoja navodila zdravnikom, ki evtanazijo izvajajo. V novem pravilniku je tako zapisano, da v primerih, ko ima bolnik hudo obliko demence, "ni potrebno, da se zdravnik strinja z bolnikom glede časa in načina evtanazije". "Zdravniki si bodo zdaj lahko oddahnili, saj jih ne bo več skrbelo, če z evtanazijo postavljajo vse na kocko. Ne potrebujejo toliko strahu.”

Mešani odzivi

Odločitve sicer niso vsi pozdravili. Ko je omenjeni primer iz leta 2018 prišel v javnost, se je 220 zdravnikov podpisalo pod oglas, v katerem so obsodili zdravnike in druge zdravstvene delavce, ki "na skrivaj" uspavajo svoje bolnike.

Bert Keizer, upravnik enega izmed domov za starejše, je za časopis Volkskrant dejal, da spremembi nasprotuje, da pa je jasnost pri tem nujno potrebna. "To se ne bo razmahnilo. Le malo je zdravnikov, ki bi bili pripravljeni to storiti, je pa zanje dobro, da imajo zdaj vse črno na belem,” je dejal.

Zdravniki na Nizozemskem lahko od leta 2002 opravljajo evtanazijo na odraslih osebah v primerih, ko gre za prostovoljno in dobro premišljeno željo v kontekstu neznosnega trpljenja brez obetov izboljšanja stanja. Lani je bilo na Nizozemskem 6361 primerov evtanazije (štirje odstotki vseh smrti v državi). V 91 odstotkih je šlo za neozdravljivo obolenje, v preostalih primerih pa za hujše psihične bolezni, vključno z demenco.

Ta mesec je nizozemska vlada po burni večmesečni razpravi znotraj koalicije sporočila, da bo spremenila zakonodajo, tako da bodo lahko zdravniki evtanazirali tudi neozdravljivo bolne otroke v starosti od enega do 12. leta starosti.