O prvem primeru evtanazije mladoletne osebe poročajo iz flamskega dela Belgije. Foto: Reuters
O prvem primeru evtanazije mladoletne osebe poročajo iz flamskega dela Belgije. Foto: Reuters
Med letoma 2003 in 2013 se je število evtanaziranih pacientov v Belgiji povečalo skoraj za osemkrat. Foto: Reuters


Wim Distelmans, ki predseduje belgijski komisiji za nadzor in presojo o evtanaziji, je povedal, da je prvi tovrstni primer komisiji prejšnji teden prijavil lokalni zdravnik v flamskem delu države.
Omenjena mladoletna oseba naj bi bila neozdravljivo bolna, drugih podatkov, vključno s starostjo, pa javnosti niso posredovali.

Belgija je evtanazijo legalizirala leta 2002, leta 2014 pa popravila zakonodajo, ki zdaj zajema tudi mladoletne osebe z neozdravljivo boleznijo, pri čemer morajo biti sposobni razumske odločitve in biti v zadnjih stadijih bolezni, potrebna pa je tudi privolitev staršev.

"Na srečo je zelo malo otrok, ki so primerni za evtanazijo, kar pa ne pomeni, da bi jim morali odreči pravico dostojanstvene smrti," je povedal Distelmans.

Evtanazija dovoljena le v peščici držav
Belgija je edina država na svetu, ki dovoljuje evtanazijo tudi mladoletnikom vseh starosti, medtem ko ima sosednja Nizozemska starostni prag postavljen pri otrocih od 12. leta dalje.

Številni Belgijci, vključno s cerkvenimi voditelji in nekaterimi pediatri, so sicer skeptični, ali so otroci resnično sposobni sprejemati racionalne odločitve glede smrti.

Med letoma 2003 in 2013 se je število evtanaziranih bolnikov v Belgiji povečalo skoraj za osemkrat, na skupno 8.752 primerov, kažejo podatki nacionalne komisije za evtanazijo.

Evtanazija je sicer legalizirana le v peščici držav po svetu - poleg Belgije in Nizozemske so to še Švica, Luksemburg, Nemčija, Kolumbija, Japonska, Kanada in del ZDA (Washington, Oregon, Vermont, Montana, Kalifornija).