"Niti ena več" sporočajo protestnice. Foto: Reuters

Ženska je sicer umrla 22. septembra, a je odvetnica družine Jolanta Budzowska zdaj osvetlila njen primer.

Bolnišnica je sporočila, da so odločitve zdravnikov v primeru 30-letnice temeljile na skrbi za njeno zdravje in zdravje zarodka. Budzowska medtem trdi, da so zdravniki z ukrepanjem čakali predolgo zaradi strožje zakonodaje, ki po novem prekinitev nosečnosti dovoljuje le v primeru posilstva, incesta ali ogroženosti življenja matere.

Ženska je bila v 22. tednu nosečnosti, ko so jo pripeljali v bolnišnico v majhnem mestu na jugu države Pszczyna, nedaleč od meje s Češko. Njen zarodek ni imel plodovnice, odvetnica Budzowska pa je dejala, da so zdravniki čakali, da zarodek umre. Nosečnica je nato umrla zaradi septičnega šoka.

Budzowska je še dodala, da bi bila prekinitev nosečnosti mogoča tudi v skladu z novim zakonom, a da so bile sprejete slabe odločitve. Čeprav naj bi ženska na Poljskem imela pravico končati nosečnost, če je ogroženo njeno življenje, aktivistke za reproduktivne pravice opozarjajo, da zdravniki v strahu pred ostro zakonodajo oklevajo tudi, ko bi smeli ukrepati, saj se bojijo kazni, ki so predvidene tudi zanje.

Ta primer je sprožil nove proteste v več poljskih mestih, v Krakovu, Varšavi, Gdansku. Protestniki pravijo, da je bila 30-letnica prva žrtev radikalne omejitve splava na Poljskem.

V Varšavi so protestniki v tišini položili sveče pred ustavnim sodiščem, ki je 23. oktobra lani razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, češ da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja.

Protesti na Poljskem zaradi splava