Nov protest proti radikalni omejitvi pravice žensk do splava v Varšavi. Foto: EPA
Nov protest proti radikalni omejitvi pravice žensk do splava v Varšavi. Foto: EPA

V skladu s sodbo sodišča, ki so ji oktobra lani sledili množični protesti, bo odslej v tej pretežno katoliški državi splav dovoljen samo ob morebitni ogroženosti življenja in zdravja matere ter ob morebitnem utemeljenem sumu, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

S tem bo pravica do splava med najbolj omejenimi v Evropski uniji.

Ustavno sodišče je 23. oktobra lani razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja.

Za spremembe zakonodaje so si prizadevali poslanci in poslanke iz vladajoče konservativne stranke Pravičnost in razvoj (PiS), ki so se tudi obrnili na ustavno sodišče.

Po objavi sodbe so več tednov na Poljskem potekali množični protesti, zvrstilo se je tudi več kritičnih odzivov na odločitev, tako na Poljskem kot v tujini.

Organizacija Stavka žensk, ki je organizirala proteste, je že pozvala k protestom pred ustavnim sodiščem v Varšavi.

Na Poljskem letno zakonito opravijo manj kot 2000 umetnih prekinitev nosečnosti. Skupine za pravice žensk ocenjujejo, da ob tem nezakonito ali v tujini opravi splav še 20.000 žensk.