Razmere na območju meje postajajo vse bolj zahtevne. Foto: EPA
Razmere na območju meje postajajo vse bolj zahtevne. Foto: EPA

Starši so deklico predali odrasli osebi na poljski strani meje, preden jih je mejna straža potisnila nazaj na ozemlje Belorusije. Omenjena oseba, prav tako prebežnik, in deklica sta bili nazadnje opaženi pri poljski obmejni vasici Nowy Dwor.

"Deklica je najverjetneje že mrtva ali pa bo kmalu umrla. Najbolj dramatično je, da če bi šlo za poljskega otroka, bi ga iskala vsa država," je za Reuters v sredo povedala Kasia Kosciesza iz humanitarne organizacije Družine brez meja.

Mejna straža je sporočila, da deklico iščejo, odkar so sredi torka prejeli informacijo, da je pogrešana. "Iskali smo tudi s helikopterji, a je nismo našli," je sporočila tiskovna predstavnica Anna Michalska. Humanitarne organizacije trdijo, da je bil odziv oblasti neustrezen.

Poljska vlada je prejšnji teden po izteku izrednih razmer sprejela nova pravila in izolirala pokrajino ob beloruski meji. Vanjo lahko vstopijo le stalni prebivalci in poljske varnostne sile, kar pomeni, da je dostop onemogočen tudi humanitarnim aktivistom. Mednarodne humanitarne organizacije vlado obtožujejo, da krši humanitarne standarde in prebežnike sili nazaj v Belorusijo, kar pa Varšava zanika.

Poljska vojska našla truplo odraslega prebežnika

Poljska vojska je medtem sporočila, da so v torek v gozdu blizu meje našli truplo prebežnika. Identitete moškega še ne morejo potrditi, čeprav so pri njem našli nigerijski potni list, vendar niso prepričani, ali je bil njegov. Na meji je v zadnjih tednov umrlo že več prebežnikov, zaradi težkih zimskih razmer pa se bo število žrtev najverjetneje še povečalo.

Mejno območje je v sredo obiskal poljski predsednik Duda. Foto: EPA
Mejno območje je v sredo obiskal poljski predsednik Duda. Foto: EPA

Vojska je še sporočila, da so v zadnjem dnevu zaznali 51 poskusov prečkanja meje. Skupini 35 ljudi je uspelo mejo prečkati pri vasi Czeremsza. Vse so pridržali in jih vrnili v Belorusijo.

Število poskusov prečkanja meje se sicer v zadnjem času zmanjšuje. Še 17. novembra je vojska poročala o 501 poskusu prečkanja. Številni Iračani so obupali nad vstopom v EU in se z evakuacijskimi poleti vrnili v domovino.

Na mejo prihajajo tudi češki vojaki

Poljski vojakom se bodo ob tem na meji kmalu pridružili češki. Češka namerava na Poljsko poslati do 150 vojakov, ki bodo pomagali varovati mejo, je po seji češke vlade sporočil obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Lubomir Metnar. Mandat čeških vojakov na poljski meji naj bi trajal 180 dni. Poljska je zaprosila za podporo v obliki bojnih inženirjev.