Protesti so potekali že četrti dan zapored. Foto: Reuters
Protesti so potekali že četrti dan zapored. Foto: Reuters

Protesti proti francoskemu predlogu, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnega procesa Severne Makedonije, so v makedonski prestolnici potekali četrti dan zapored. Demonstranti, ki so zahtevali odstop vlade, so protest začeli pred poslopjem vlade, preden so se zbrali pred zunanjim ministrstvom in parlamentom.

Proti poslopju ministrstva je več protestnikov vrglo petarde in jajca. Pred poslopjem sobranja pa je policija posredovala proti skupini protestnikov, ki je podrla varnostno ograjo in metala petarde, dimne bombe ter druge predmete na policijski kordon in poslopje parlamenta. Po spopadu med nekaj deset protestniki in policijo so po podatkih policije aretirali enajst protestnikov, med njimi dva mladoletnika. Poškodovanih med protestniki naj ne bi bilo. Na poslopjih ministrstva in sobranja je bilo razbitih več okenskih stekel.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo poškodovanih 47 policistov, med njimi dva huje. Tako premier Kovačevski kot notranji minister Oliver Spasovski in predsednik parlamenta Talat Xhaferi so izrazili podporo demokratični pravici do protestov, a ostro obsodili nasilje nad policisti.

Predsednik države Stevo Pendarovski je obsodil nasilje kot metodo v politiki. Meni, da nasilje v sodobnih demokracijah ne bi smelo imeti mesta.

Notranji minister Spasovski je dejal, da so sprožili preiskavo in da imajo podatke o organizatorjih. Opozoril je, da imajo informacije, da bi nasilje lahko znova izbruhnilo danes zvečer in da bi lahko udeleženci demonstracij izvedli tudi napade z molotovkami. Političnim strankam je sporočil, da ne morejo organizirati nasilnih protestov in nasilnega strmoglavljenja vlade.

Protestniki menijo, da je bilo že dovolj popuščanja Severne Makedonije za približevanje EU-ju. Foto: Reuters
Protestniki menijo, da je bilo že dovolj popuščanja Severne Makedonije za približevanje EU-ju. Foto: Reuters

Opozicija nasprotuje predlogu

Vladajoča stranka socialdemokratov (SDSM) je ob obsodbi nasilja glavno opozicijsko stranko VMRO-DPMNE in stranko Levica obtožila, da skušata destabilizirati državo. VMRO-DPMNE predlogu nasprotuje, ker da vodi v "asimilacijo in bolgarizacijo" makedonskih državljanov.

Vlada v Skopju je prvi francoski predlog junija zavrnila, medtem ko mu je bolgarski parlament prižgal zeleno luč in vlado pooblastil za odpravo blokade. Novi francoski predlog je nato Skopje prejelo pretekli teden.

Makedonska vlada je zdaj pogojno pripravljena privoliti v nov francoski predlog, da bi država končno začela pristopna pogajanja z EU-jem, a želi njegovo potrditev v parlamentu. Kot sprejemljiv "prehoden kompromis" ga je ocenil tudi predsednik države Pendarovski, saj bi državi omogočil vstop v novo fazo evropske integracije.

Bolgarija zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, ki zadevajo zgodovino in vprašanje makedonske identitete, zadnji dve leti blokira proces približevanja Severne Makedonije EU-ju oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje.

Protesti v Skopju se nadaljujejo