Charles Michel in Dimitar Kovačevski. Foto: EPA
Charles Michel in Dimitar Kovačevski. Foto: EPA

Francosko predsedstvo EU-ju, katerega predsedovanje se je sicer zaključilo konec junija, je v iskanju rešitve spora med Severno Makedonijo in Bolgarijo o pristopnih pogajanjih pripravilo več kompromisnih predlogov. Ti so bili vključeni tudi v predlagani pogajalski okvir EU-ja.

"Osebno sem popolnoma prepričan, da gre za uravnoteženo rešitev, ki obravnava vaše glavne pomisleke. Cilj ostaja jasen. Moramo začeti pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in končno narediti korak naprej pri gradnji naše skupne prihodnosti v EU-ju," je dejal Michel.

Michel je poudaril, da se ta predlog jasno nanaša na makedonski jezik. "Makedonski jezik je vaš jezik in predlog to spoštuje. Pravni red, zakonodaja EU-ja, bo prevedena tudi v makedonščino," je povedal Michel.

Ob tem je opozoril, da se zelo dobro zaveda pomislekov, ki so jih nekateri izrazili v zvezi z makedonsko nacionalno identiteto. "Kot predsednik Evropskega sveta poudarjam, da lahko računate na mojo polno podporo pri sistematičnem zavzemanju za vaše zakonite pravice," je še dodal.

Kovačevski je na skupni novinarski konferenci z Michelom dejal, da bi v Skopju lahko sprejeli pogajalski okvir EU-ja, vendar je izrazil željo, da o tem razpravlja tudi parlament Severne Makedonije, saj okvir predvideva spremembo ustave, za kar pa bo potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.

Bolgarija je zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, vključno s priznanjem bolgarske manjšine, medtem več kot dve leti blokirala proces približevanja Severne Makedonije EU-ju oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje.

Obenem sta državi v sporu glede določenih zgodovinskih dogodkov in osebnosti, Bolgarija pa makedonski jezik smatra za bolgarski dialekt. V Severni Makedoniji po uradnih podatkih živijo 3504 Bolgari, kar pri 1,8-milijonski populaciji predstavlja 0,19 odstotka prebivalstva.

Francoski predlog sicer po poročanju medijev med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije "na enaki ravni z drugimi narodi" ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov. Severna Makedonija je to doslej odločno zavračala.