Prizor iz ene od trgovin v Zagrebu. Trgovka namešča zaščitno masko na lutko. Foto: EPA
Prizor iz ene od trgovin v Zagrebu. Trgovka namešča zaščitno masko na lutko. Foto: EPA

Generalni štab civilne inciative je potrdil, da je tako skupno število vseh okuženih 2388. Največ novokuženih je v Zagrebu (11), v Osječko-baranjski županiji (4), v Istri (2), po en novookuženi pa v Krapinsko-zagorski županiji, v Zagrebški županiji, v Vukovarsko-srijemski, Zadrski in Koprivniško-križevaški županiji.

V bolnišnici je 18 okuženih, nihče ni na respiratorju. Skupno število vseh umrlih za covidom-19 je 107.

Sorodna novica Vlada sprejela sklep o vnovični obvezni uporabi mask v zaprtih prostorih

Okuženi bival v Sloveniji
Štab civilne zaščite Primorsko-goranske županije je potrdil, da je eden izmed okuženih z Reke, ki se je vrnil iz Slovenije. Ima blage simptome in je doma v samoizolaciji. Novookuženi je naknadno izvedel, da so bili na območju, kjer je bival v Sloveniji, okuženi. Na lastno pobudo se je odločil za testiranje, test pa je bil pozitiven, je poročal Novi list.

14 dnevna karantena za potnike iz BiH-a, Kosova, Srbije in Severne Makedonije
V Primorsko-goranski županiji so še spomnili, da so v torek od nacionalnega štaba civilne zaščite zahtevali nujno poostritev ukrepov nadzora meje za potnike iz držav, v katerih obstaja večje tveganje za okužbe z novim koronavirusom.

Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone. Vse morebitne omejevalne ukrepe bo sprejemala ob vsakodnevnem podrobnem spremljanju epidemiološke situacije. Foto: EPA
Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone. Vse morebitne omejevalne ukrepe bo sprejemala ob vsakodnevnem podrobnem spremljanju epidemiološke situacije. Foto: EPA

"V tem smislu bomo sprejeli odločitev o začasni prepovedi prestopa meje Republike Hrvaške, in sicer tako, da uvajamo poseben režim za vstop v državo za vse, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije in Severne Makedonije. V samoizolaciji bodo morali biti 14 dni od vstopa v državo, obvezna samoizolacija pa ne velja za potnike, za katere je Hrvaška le tranzitna država za navedene države," je sporočil minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Vodja štaba Primorsko-goranske županije Boris Mandić pa je izpostavil, da je treba epidemiološko preveriti vse, ki prihajajo iz omenjenih držav, ne glede na to, ali so gosti ali hrvaški državljani, da bi preprečili možnost uvoza virusa. Pojasnil je, da so zahtevali podobne epidemiološke ukrepe kot v času, ko so se hitro širile okužbe v Italiji.

Obvezne maske na javnem prevozu
Hrvaška vlada bo prav tako sprejela ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na javnem prometu, poroča portal Jutarnji.

Hrvaška uvaja karanteno za potnike iz štirih držav

Turisti? Dnevno bomo spremljali dogajanje.
Na vprašanje, kaj bo s turisti, je Božinović odgovoril, da ima Hrvaška več okuženih, da pa jih je večina iz BiH-a in Srbije. "Še naprej bomo dnevno spremljali dogajanje. Odločitve bomo sprejeli hitro in jih tudi spremenili, če bo to nujno," je dejal po poročanju Indexa.

Epidemiologi: Razmere v državah na Balkanu skrb vzbujajoče
Sicer pa iz drugih držav na Balkanu poročajo o stotinah novih okužb. Sredina rekorderka je Romunija, in sicer s kar 321 novimi potrjenimi okužbami v minulih 24 urah. Skupno število okuženih s koronavirusom je tako v Romuniji naraslo že na 24.826. Doslej je umrlo skupno 1555 obolelih s covidom-19. V Bolgariji je na novo okuženih 130, v Srbiji po zadnjih podatkih 143 in v Severni Makedoniji 136, v BiH pa 88. Epidemiologi opozarjajo, da so razmere v regiji skrb vzbujajoče, saj število novih okužb povsod narašča.

V Srbiji in Severni Makedoniji po več kot 100 novih okužb