Razmere na Hrvaškem pozorno spremljajo tudi slovenske oblasti. Foto: EPA
Razmere na Hrvaškem pozorno spremljajo tudi slovenske oblasti. Foto: EPA

Od 18. junija so na Hrvaškem odkrili 89 novih primerov okužbe s koronavirusom.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izrazil prepričanje, da bodo imeli pod nadzorom vse novookužene na Hrvaškem. Tako se je odzval na izjave slovenskega ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede koronavirusa na Hrvaškem, za katero je dejal, da "postaja epidemiološko nevarna država".

Hrvaški premier je dejal, da je običajno, da vsak zdravstveni minister spremlja razmere v drugih državah, tako počne tudi Hrvaška. Spomnil je, da sta se s slovenskim kolegom Janezom Janšo nekajkrat pogovarjala in se dogovorila o medsebojnem odpiranju meja, še preden je Hrvaška sprostila pogoje za vstop državljanov iz desetih držav članic Evropske unije.

Povedal je, da je takšna odločitev v interesu obeh držav, in poudaril, da so slovenski turisti verjetno med najštevilčnejšimi na Hrvaškem. Pri tem je poudaril, da jih je veliko tudi zato, ker imajo na Hrvaškem nepremičnine. "Preprosto si želijo v poletnih mesecih biti na Hrvaškem. Tako tudi bo," je povedal Plenković.

V Bosni in Hercegovini so danes odkrili 59, na Kosovu 47 in v Črni gori osem novih primerov okužbe.

Na vprašanja, ali bi bilo treba zaradi povečanja števila okužb prestaviti parlamentarne volitve, ki so napovedane za 5. julij, je Plenković odvrnil, da epidemiološka slika ni takšna, da bi jih morali preložiti.

Plenković se je v ponedeljek sicer testiral na novi koronavirus, potem ko je v soboto obiskal teniški turnir Adria Tour v Zadru, ki je postal potencialno novo žarišče okužb z novim koronavirusom. Njegov test je bil negativen.

Medtem je več kot 80 testov v Zadru pokazalo en nov primer okužbe, potem ko se je okužba prejšnji konec tedna razširila med teniškimi igralci, ki so se udeležili turnirja. Novo okužbo so potrdili pri petletnem otroku, ki naj bi ga okužil član družine, ki se je družil s teniškimi igralci med turnirjem.

Hrvaški premier Plenković je dejal, da epidemiološka slika na Hrvaškem ne zahteva preložitve parlamentarnih volitev, ki bodo 5. julija. Foto: EPA
Hrvaški premier Plenković je dejal, da epidemiološka slika na Hrvaškem ne zahteva preložitve parlamentarnih volitev, ki bodo 5. julija. Foto: EPA

Skupaj s tem otrokom so v Zadru doslej potrdili štiri okužbe, med njimi je tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić. V samoosamitvi v Zadru je 81 ljudi, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Hrvaški zdravstveni strokovnjaki predvidevajo, da bodo razsežnosti okužbe v Zadru vidne po približno desetih dneh.

V Istrski županiji so v ponedeljek zvečer potrdili tri nove primere okužbe. Kot so potrdili v zavodu za javno zdravje istrske županije, gre za turista, državljana Srbije, ter dva človeka, ki sta se okužila med obiskom v Bosni in Hercegovini.

V Zagrebu 49 aktivnih primerov okužbe

Ravnatelj zagrebškega Šolskega centra za javno zdravstvo Zvonimir Šostar pa je medtem potrdil, da so v Zagrebu v zadnjih 24 urah potrdili 12 novih okužb. Devet so jih potrdili v tem šolskem centru, tri pa na kliniki za nalezljive bolezni. V Zagrebu je tako zdaj 49 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih dveh tednih so samoizolacijo odredili za skupno 451 ljudi, od tega včeraj 82. Poudaril je, da so že ugotovili vse stike novookuženih in da je zato tako veliko ljudi v samoosamitvi.

Žarišče okužb samostan

Novo žarišče okužb pa je samostan sester usmiljenk svetega Križa v Đakovu na vzhodu Hrvaške. S koronavirusom se je okužilo deset od 180 nun v samostanu. Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je povedal, da je do okužb prišlo po vrnitvi dveh nun iz tujine. Dodal je, da so rezultate prvih testov dobili v ponedeljek zvečer in da so epidemiologi na terenu.

Pri tem je kot dodatni problem poudaril to, da samostan dnevno obišče okoli 300 ljudi, saj gre za "svojevrsten gerontološki center, imajo pa tudi vrtec". Zaradi okužb so preventivno že zaprli samostanski vrtec in samostansko cerkev, vse nune pa so v samoosamitvi.

Na Hrvaškem so od 18. junija vsak dan odkrili od 11 do 19 novih okužb, kar je bilo doslej največje dnevno število okuženih z novim koronavirusom po 8. maju.

Srbija: Ostrejši ukrepi

Iz Srbije in Severne Makedonije medtem poročajo o več kot 100 novih okužbah, kar je več kot v ponedeljek. V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 102 okužbi, 6 več kot v ponedeljek. Vse skupaj se je tam okužilo 13.092 ljudi. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrl še en človek, vse skupaj 263.

Srbija tudi uvaja ostrejše ukrepe, ki jih je predlagal krizni štab. Tako je obvezno nošenje mask v mestnem in primestnem prometu, maske pa so priporočene v zaprtih prostorih. V odprtih prostorih pa je pomembno vzdrževanje fizične razdalje. Obiski v bolnišnicah so za nedoločen čas prepovedani.

Iz Severne Makedonije poročajo o 118 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, 20 več kot dan poprej. Skupno število potrjenih okužb je 5311. Umrli so še štirje ljudje, skupaj 251.