Več primerov, ostrejši ukrepi

Na novinarski konferenci po seji vlade so govorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

"Razlog je jasen. V zadnjih dneh beležimo tudi mi povečano število novih okužb v naši državi. V času od 20. do 24. junija do polnoči jih je bilo 20, zato smo se tudi odločili za ta ukrep. Poleg tega je obvezno tudi razkuževanje rok in uporaba mask v javnem prevozu," je povedal Gantar. "To je ukrep, ki je potreben in nujen. Že v preteklosti je prispeval k boljšim rezultatom. Zato tudi takšna odločitev, ki jo bomo vsakih 14 dni preverjali glede na epidemiološko situacijo v naši državi."

Kacin je uvodoma pojasnil, da je današnja epidemiološka slika že nekoliko boljša, saj je bilo v torek odkritih sedem novih primerov. Od sedmih trije prihajajo iz tujine, dva iz Bosne in Hercegovine in eden iz Srbije. Četrti primer je povezan s prvimi tremi, za druge tri pa epidemiološka slika ni jasna.

Že na torkovi novinarski konferenci, namenjeni predvsem naraščajoči zaskrbljenosti med prebivalstvom nad stanjem okužb v sosednji Hrvaški, je Kacin poudaril, da ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih.

Nižje število testiranih pomeni večjo verjetnost nerazpoznavnega števila okužb. Če primerjamo podatke: mi smo imeli v zadnjih dveh dneh 2207 testiranih, na Hrvaškem se dnevno testira od 300 do okoli 800 ljudi, kar je relativno nizka številka. To je tudi eden od razlogov, da nas upravičeno skrbi, ne bi pa želel špekulirati o namenu nižjega števila testiranj. Odvisno je tudi od zmožnosti in tako naprej. Je pa treba podatek upoštevati pri ocenjevanju epidemiološkega položaja.

Tomaž Gantar o tem, v kolikšni meri se je mogoče zanesti na hrvaške podatke o okuženih, glede na to, da imajo trikrat manj testiranj na milijon prebivalcev od Slovenije in da so na neki način odvisni od slovenskih gostov.
Sorodna novica Hojs o maskah: Priporočila niso dovolj, očitno bo treba nekaj strožjega

Na t. i. rdečem seznamu še Albanija in Portugalska

Potem ko se je seznanila z epidemiološko sliko v drugih državah in regijah, je vlada na t. i. rdeči seznam uvrstila še Albanijo in Portugalsko. "Na podlagi teh ocen je s seznama epidemiološko varnih držav in administrativnih enot s 25. junijem črtala Luksemburg. Tam je število okuženih na 100.000 prebivalcev preseglo 10 v časovnem intervalu 14 dni. Črtala je tudi Črno Goro. Ti dve državi sta s seznama t. i. zelenih držav zdrsnili na vmesno območje, kjer so t. i. rumene države. Na rdeči seznam pa je vlada dodala Portugalsko in Albanijo, kar pomeni, da morajo vsi, ki prihajajo iz teh držav, v 14-dnevno karanteno," je razložil Kacin.

Kot je včeraj dejal v oddaji 24ur zvečer na POP TV, je Hrvaška za zdaj zagotovo varna država, bodo pa tudi v prihodnje vztrajali pri visokih varnostnih standardih. Tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel je v torek izjavil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem kljub zadnjim povečanjem števila okužb z novim koronavirusom podobna stanju v Sloveniji.

Glede potovanj na Hrvaško je Gantar dejal, da je to "težko odsvetovati": "Če se nekdo odloči in potuje v državo, kjer je večje število okužb, prevzema seveda določeno odgovornost za okužbo pri sebi in pri ostalih. Glede na to je bil predstavljen tudi ukrep, da bo, kdor bo prihajal iz teh držav, deležen tudi pri karanteni nižjega nadomestila." V zadnjih dneh je bilo zaradi spremenjenih pogojev vstopa v državo izrečenih približno 2700 ukrepov karantene.

Kacin je povedal, ministrstvo za zunanje zadeve odločno odsvetuje pot v države, ki so na t. i. rdečem seznamu, razen ko je to nujno potrebno in še to za najkrajši mogoč čas.

Skrajšanje veljavnosti negativnega testa

Vlada je skrajšala tudi veljavnost negativnega testa iz prejšnjih treh dni na le dan in pol oziroma na 36 ur, da ne bi prihajalo do zlorab, kar se je po Kacinovih besedah že dogajalo.

Za pripadnike Slovenske vojske, policije in uslužbence državnega organa, ki se vračajo iz dela v tujini, je določila posebno točko. Tako se kontingent KFOR-ja iz Kosova, ki bi se moral vrniti aprila, a do vrnitve ni prišlo zaradi razglasitve epidemije, vrača v naslednjih dneh, saj jim podaljšan mandat poteče konec junija. "Ker so ves čas pod epidemiološkim nadzorom, jim ne bo treba iti v karanteno. Tam so tudi testirani, zato se tu naredi izjema." Kosovo je poleg Srbije ter Bosne in Hercegovine tudi na seznamu t. i. rdečih držav.

Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki se uporabljajo v Italiji ali pa še nekoliko bolj v Nemčiji. Vsak, ki bi to želel uporabljati, potrebuje pametni telefon. Na ta način bi bil vsak uporabnik opozorjen, če bi bil v njegovi bližini nekdo, ki je okužen. Poudariti je treba, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost. Je pa takšna aplikacija smiselna, v kolikor jo ima na pametnih telefonih nameščeno večje število državljanov. Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev predvsem varovanja podatkov, na kar smo vsi občutljivi.

Tomaž Gantar o tem, kdaj naj bi zaživela aplikacija in na kakšen način.

Nov korak proti mobilni aplikaciji za sledenje okuženih

Vlada je zaradi številnih novih okužb v državi in okolici pripravila tudi novelo zakona, s katero bi uvedla pravno podlago za mobilno aplikacijo za sledenje okuženih. "Z množično namestitvijo in uporabo aplikacije bomo preprečili potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju," je poudaril Cigler Kralj.

Kacin in Fafangel sta v torek znova poudarila potrebo po vzpostavitvi te aplikacije, ki bi opozarjala ljudi, če bi prišli v stik z okuženimi. "Osebno kot turist z Zahoda ne bi šel na dopust v državo, ki take aplikacije nima, kajti potem taka aplikacija ne koristi. Če želimo pomagati turizmu, moramo imeti tudi aplikacijo," je dejal Kacin.

Glede zbiranja ljudi (trenutno je dovoljeno zbiranje do 500 ljudi) se za zdaj niso odločili za zmanjševanje števila. "To je eden od morebitnih naslednjih ukrepov, če bi se epidemiološka slika slabšala," je pojasnil Gantar.

Beovićeva poziva tudi k doslednemu upoštevanju že prej predpisanih priporočil

Uvedbo ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih je vladi svetovala posvetovalna strokovna skupina za covid-19, ki se je sestala v torek popoldne. Stroka se ob tem zavzema za dosledno upoštevanje že veljavnih ukrepov, kot sta vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje v gostinskih lokalih in dosleden nadzor na meji pri vstopu v državo, ter čim prejšnjo uvedbo omenjene mobilne aplikacije, je povedala infektologinja in vodja skupine Bojana Beović.

V izjavi za medije je Beovićeva opozorila, da je bilo prejšnje navodilo za nošnjo mask "nekoliko dvoumno". Razen v nekaterih izjemah, kjer je bila maska obvezna, se je je uporaba take oblike zaščite namreč svetovala v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. A kot je opomnila infektologinja, se ta razdalja lahko iz trenutka v trenutek spreminja, zato se jim je v strokovni skupini zdelo smiselno poenotiti navodilo.

V torek potrjenih sedem primerov okužbe

Po oceni Beovićeve bi bilo odlično, da bi se mobilna aplikacija poenotila na ravni EU-ja, kar bi zagotavljalo dodatno varnost na potovanjih. Začetek dopustov ob slabšanju epidemiološke situacije v nekaterih državah regije namreč odpira številna vprašanja o odhodu v tujino. Tudi po besedah Beovićeve je epidemiološka situacija v Hrvaški sicer primerljiva s položajem v Sloveniji. Verjetnost, da se okužimo na Hrvaškem, je približno taka kot v Sloveniji, je dodala.

"Pri njih problem predstavlja sorazmerno malo testov, ki jih opravijo vsak dan. Še vedno obstaja možnost, da je nekje na Hrvaškem kakšno neprepoznano žarišče," je opozorila. A po številu potrjenih primerov okužbe in vzorcu pojavljanja izbruhov - tudi pri njih je večina novih primerov namreč vnesenih iz tujine – je južna soseda primerljiva s Slovenijo. Zato glede na objektivne podatke Beovićeva ne more reči, da odsvetuje odhod na Hrvaško. "Kot državljan, kot človek, ki živi v Sloveniji, pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos tudi izpustili in ostali v sredini, ki jo poznamo, ker je tam najmanjša možnost, da bi do okužbe prišlo," je pozvala.

Hojs in Cigler Kralj v Odmevih o najnovejših ukrepih vlade

Odbor DZ za finance zavrnil zagotovitev brezplačnih mask upokojencem

Odbor DZ-ja za finance danes sicer ni zagotovil podpore predlogu novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki jo je vložila poslanska skupina SAB-a. Predlog predvideva zagotovitev brezplačnih zaščitnih mask upokojencem.

Poslanci so v razpravi poudarili, da se zavedajo, da veliko upokojencev živi na robu in da zaščitna oprema stane, a da so za to dobili solidarnostni dodatek in da je mogoče namesto maske uporabiti tudi šal ali ruto. Foto: BoBo
Poslanci so v razpravi poudarili, da se zavedajo, da veliko upokojencev živi na robu in da zaščitna oprema stane, a da so za to dobili solidarnostni dodatek in da je mogoče namesto maske uporabiti tudi šal ali ruto. Foto: BoBo

Andrej Rajh je v imenu predlagateljev, poslancev SAB-a poudaril, da so upokojenci ena najbolj ogroženih skupin. V Sloveniji je vsak peti prebivalec starejši od 65 let, za starejše pa obstaja velika verjetnost, da bodo morebitno okužbo z novim koronavirusom prenesli težje ali celo usodno, je poudaril. Kot je spomnil, so predlog novele zakona vložili že v začetku maja. Najprej so predlagali, da se upokojencem vsak mesec dodeli 15 higienskih mask za enkratno uporabo, kar bi državo po njihovih izračunih stalo 6,6 milijona evrov mesečno, nato pa so vložili dopolnilo, s katerim predlagajo, da se upokojencem vsak mesec dodeli tri pralne maske, za kar naj bi šlo iz državnega proračuna 625.000 evrov oz. do konca leta 3,6 milijona evrov.

V zakonodajno-pravni službi DZ so imeli nekaj pripomb na predlog novele, in sicer z vidika načela enakosti pred zakonom in z vidika izvajalca ukrepa, saj naj zavod za blagovne rezerve ne bi mogel opravljati te naloge. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj je v predstavitvi vladnega stališča do predloga med drugim poudarila, da je vlada že poskrbela za upokojence s solidarnostnim dodatkom. Poleg tega se je strinjala s pravniki DZ-ja, da zavod za blagovne rezerve ni ustrezen organ za izvajanje tega ukrepa, prav tako naj take pristojnosti ne bi imel ZPIZ.

Za predlog novele zakona sta glasovala dva poslanca, proti jih je bilo 11.

Zaostrovanje ukrepov