V mestu Londonderry še vedno deluje organizacija Prava IRA, ki ni opustila nasilja za dosego cilja združitve Severne Irske z Irsko. Foto: EPA
V mestu Londonderry še vedno deluje organizacija Prava IRA, ki ni opustila nasilja za dosego cilja združitve Severne Irske z Irsko. Foto: EPA

Odločitev so sprejeli pred pričakovanim obiskom predsednika ZDA Joeja Bidna ob 25. obletnici velikonočnega sporazuma prihodnji mesec, ko se bo mudil na Irskem in Severnem Irskem.

Severno Irsko je od konca šestdesetih do devetdesetih let prejšnjega stoletja pestilo nasilje med Irsko republikansko armado in unionističnimi paravojaškimi skupinami. Za konflikt, ki se je končal s podpisom velikonočnega sporazuma 10. aprila 1998, so bili značilni pogosti napadi na Severnem Irskem in tudi na britanskem otoku.

"Vendar so nekateri še vedno odločeni, da bo s politično motiviranim nasiljem škodovali našim skupnostim," je v parlamentu posvaril britanski sekretar za Severno Irsko Chris Heaton-Harris. Ob tem je javnost pozval, naj ostane pozorna, vendar naj se ne vznemirja zaradi odločitve oblasti.

Pojasnil je, da je trajno prelivanje krvi stvar preteklosti. "Politična prihodnost Severne Irske je odvisna od demokratične volje ljudi, in ne od nasilnih dejanj peščice. Skupaj bomo zagotovili, da se nasilje iz preteklosti ne bo več ponovilo," je še dodal.

Odločitev je sprejel Analitski center za boj proti terorizmu (JTAC), ki vsakih šest mesecev opravi uradni pregled stopnje ogroženosti države zaradi terorizma na podlagi obveščevalnih podatkov o mednarodnem terorizmu. Gre za obveščevalni center, ki deluje na sedežu britanske obveščevalne službe MI5.

V Veliki Britaniji je sicer opredeljenih pet stopenj teroristične ogroženosti, od "kritične", kar pomeni, da je teroristični napad "zelo verjeten v bližnji prihodnosti", do "nizke".