Po Evropi se vročina izmenjuje s hudimi neurji. Foto: EPA
Po Evropi se vročina izmenjuje s hudimi neurji. Foto: EPA

Skupno je bilo poškodovanih približno 110 ljudi.

V Benečiji je nastalo precej škode na avtomobilih, uničeni so posevki, a je za zdaj škodo še nemogoče oceniti. Med drugim je debela toča prizadela območje, ki je znano po pridelavi grozdja za znamenito peneče vino prosecco.

Sorodna novica Neurje na Hrvaškem zahtevalo štiri smrtne žrtve

Veter je med neurjem ponekod pihal s hitrostjo 120 kilometrov na uro. Vso noč so bili na delu gasilci, ki so odstranjevali padla drevesa, steklo in druge nevarne predmete. Skupno so v sredo posredovali kar dvestokrat.

"Glede na dogajanje v zadnjih urah pozivamo vlado, naj deželi Benečija nameni ustrezna in zadostna finančna sredstva za obnovo škode, ki so jo povzročili izredni katastrofalni dogodki. Izražamo največjo solidarnost s prizadetimi skupnostmi in prebivalci," je dejal senator Andrea Martella.

Ob tem je opozoril, da so neurja posledica podnebnih sprememb, ki se ne bi smele več zanikati. "Potrebujemo popolno ozaveščenost, ki je predpogoj za izvajanje novih politik za njihovo preprečevanje," je še dodal.

Škoda po toči je ogromna. Foto: Reuters
Škoda po toči je ogromna. Foto: Reuters

Žena povozila moža na kolesu

Sorodna novica Zaradi vročine v Italiji rdeči alarm; hudo neurje pustošilo v Avstriji in na severu Italije

V Italiji medtem še vedno ugotavljajo tudi škodo po torkovem neurju, ki je najhuje prizadelo območje Dolomitov. V dolini Fassa je padlo za približno 25.000 kubičnih metrov lesa.

Nekaj tisoč dreves je veter podrl v dolini Fiemme, sicer pa škodo v gozdovih, ki bo velika, še ugotavljajo. Torkovo neurje je ogromno škodo povzročilo tudi v dolini Cadore.

Z območja Brescie pa poročajo o nesreči, v kateri je umrl 53-letni kolesar. Povozil ga je avtomobil, ki ga je vozila njegova žena. Ta mu je med silovitim neurjem sledila z avtomobilom, medtem ko je on kolesaril.

Medtem ko so na severu Italije divjala neurja, ki so ohladila ozračje, se na jugu še vedno spopadajo z vročino. V več krajih so v sredo temperature znova presegle 40 stopinj Celzija, rdeče opozorilo pa danes velja za 18 italijanskih mest, kar je za pet manj kot v sredo.