Prizori po nasilju v Mitrovici. Foto: Reuters
Prizori po nasilju v Mitrovici. Foto: Reuters

Po poročanju portala Kosovo Online je kosovska policija vstopila v eno do lekarn v Mitrovici, v kateri preverja carinsko dokumentacijo o nabavi zdravil. Po navedbah prič so preiskave potekale tudi v več trgovinah.

Kosovska policija je sporočila, da je v zgodnjih jutranjih urah začela operacijo, katere cilj naj bi bil preprečevanje kaznivih dejanj, predvsem v okviru boja proti tihotapljenju blaga. Operacija je potekala na območju Prištine, Peći ter v severnem in južnem delu Mitrovice. Dodali so, da so zasegli več kosov blaga, ki služijo kot dokazni material.

Na ulicah Mitrovice so se v protest proti policijski akciji zbrali tamkajšnji prebivalci srbske narodnosti, ki so med drugim poškodovali več avtomobilov. Policija je uporabila solzivec in šokgranate, da bi jih razgnala. Razmere so se že nekoliko umirile, ljudje pa so začeli zapuščati ulice.

Ustreljeni Srb operiran

Razmere so zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. V bolnišnici so pojasnili, da so ga operirali in da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, je poročala javna televizija Srbije RTS.

Portal BalkanInsight je poročal, da je bilo ranjenih šest policistov, od tega pet etničnih Albancev in en etnični Srb.

Aretiranih osem ljudi

Popoldne je kosovska policija sporočila, da je operacija končana. Potrdili so, da je bilo poškodovanih šest policistov. "Medtem ko je operacija na drugih območjih potekala brez težav, so se v severnem delu Mitrovice organizirano zbrale kriminalne skupine, postavile blokade z vozili, uporabljale plinske jeklenke, šokgranate in orožja, da bi ovirale in napadle carinike in policiste, ki so opravljali dolžnost," je navedla policija. Sporočili so še, da so aretirali osem ljudi.

Direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković je na novinarski konferenci povedal, da je bilo na Kosovu poškodovanih več deset ljudi. Po njegovih besedah je do tega privedlo "divjaštvo kosovskega premierja Albina Kurtija", ki da je prekršil vsa pravila.

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju. "Mednarodno skupnost, zvezo Nato in Kfor pozivam, naj hitro ukrepajo in zaustavijo Albina Kurtija. Razmere so več kot dramatične in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben," je povedala.

Vučić Srbom na Kosovu: "Beograd bo z vami."

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, obrambni minister Nebojša Stefanović in načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović so se medtem odpravili na srečanje s predstavniki Srbov na Kosovu, poroča RTS.

"Vidim, kakšno je razpoloženje. Kar koli bi vas prosil, vem, da me ne boste poslušali. Seveda bi želel, da ohranimo mir, ker je to bistvenega pomena. Lahko vam rečem zgolj, da bo Beograd z vami," je na srečanju povedal Vučić. "Če se začne nasilje, vi zaščitite svoje ljudi, mi pa vam bomo stali ob strani," je še dejal.

Kfor "osredotočen na izvajanje mandata"

Razbito steklo na vozilu v Mitrovici. Foto: Reuters
Razbito steklo na vozilu v Mitrovici. Foto: Reuters

Iz zveze Nato so sporočili, da so v stiku z vsemi pristojnimi institucijami na Kosovu in predstavniki mednarodne skupnosti. "Misija Kfor, ki jo vodi Nato, (...) ostaja popolnoma osredotočena na vsakodnevno izvajanje svojega mandata, da zagotovi varno okolje in svobodo gibanja za vse skupnosti, ki živijo na Kosovu," so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug sporočili s sedeža Nata v Bruslju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pozval k umiritvi napetosti. "Nasilni incidenti na severu Kosova se morajo takoj končati. Enostranska in neusklajena dejanja, ki ogrožajo stabilnost, so nesprejemljiva," je zapisal na Twitterju. Poudaril je, da je treba vsa odprta vprašanja nasloviti v okviru dialoga med Prištino in Beogradom pod okriljem EU-ja, in dodal, da so v stiku z obema stranema.

Napetosti na severu Kosova