Kosovski premier Albin Kurti se poslavlja z oblasti. Foto: EPA
Kosovski premier Albin Kurti se poslavlja z oblasti. Foto: EPA

Konec marca so sicer kosovske oblasti odpravile 100-odstotne carine na uvoz blaga iz Srbije, uvedene leta 2018.

Vlada v Prištini je objavila odločitev o uvedbi ukrepov recipročnosti v trgovanju s Srbijo. V skladu s to odločitvijo je prepovedan uvoz blaga, pri katerem na dokumentaciji ne piše "namenjeno v Republiko Kosovo". "Prepovedana je uporaba dokumentacije za kmetijske in industrijske proizvode, ki uporabljajo imena držav ali druge elemente, ki so v nasprotju s kosovsko ustavo in zakonodajo," piše v odločitvi, objavljeni na strani kosovskega ministrstva za gospodarstvo na Facebooku. Poleg tega morajo uvozniki iz Srbije za vsako vozilo prejeti dovoljenje za vstop na Kosovo.

Odhajajoči kosovski premier Albin Kurti je pozneje na svojem profilu na Facebooku pojasnil, da je sicer naziv Kosovo ustaven. Vendar pa Srbija uporablja naziv Republika Srbija, tako da mora tudi kosovska agencija za hrano in veterino uporabljati naziv Republika Kosovo.

Srbija: Ta ukrep je nesprejemljiv

V Beogradu so to odločitev označili za nesprejemljivo. "Dejali smo, da ne bomo nadaljevali dialoga, dokler ne bodo odpravljeni carine in recipročni ukrepi. Za nas je ta ukrep nesprejemljiv in pomeni ustavitev dialoga, predstavlja pa tudi zanikanje evropskih vrednot in vseh bruseljskih dogovorov," je povedal srbski zunanji minister Ivica Dačić. Po njegovih besedah je dialog med Prištino in Beogradom "na respiratorju".

Razočaranje nad uvedbo teh ukrepov je izrazil tudi posebni predstavnik Evropske unije za dialog Beograda in Prištine Miroslav Lajčak. "Takšna enostranska dejanja spodkopavajo ponoven zagon dialoga, ukrepe je treba takoj odpraviti. Kot ves čas poudarjam, od obeh strani pričakujemo sodelovanje pri dialogu za izvajanje in spoštovanje preteklih dogovorov," je zapisal na Twitterju.

Stoodstotne carine odpravili marca

Kosovo, ki se spopada z vladno krizo, je konec marca odpravilo stoodstotne carine na blago iz Srbije in BiH-a, ki so jih uvedli novembra leta 2018. Za srbske proizvode so carine odpravili ob pogoju recipročnosti, za proizvode iz BiH-a pa brezpogojno. Tedaj so napovedali, da bo odločitev veljala do 15. junija, ko bodo ocenili njeno izvajanje. Kurti je pojasnil, da bodo v trgovini s Srbijo postopno uvajali recipročnost.