Na ulice se je odpravilo okoli tisoč poljski sodnikov, podprli pa so jih kolegi iz EU-ja. Foto: Reuters
Na ulice se je odpravilo okoli tisoč poljski sodnikov, podprli pa so jih kolegi iz EU-ja. Foto: Reuters

Ob poljskih sodnikih so protestirali tudi številni njihovi kolegi iz drugih držav Evropske unije in več tisoč drugih ljudi. Shoda se je udeležilo okoli 30.000 ljudi, so po poročanju Al Džazire sporočili iz urada varšavskega župana.

"Sèm smo prišli, da bi podprli poljske sodnike," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal sodnik irskega vrhovnega sodišča John MacMenamin. "Tu smo zaradi vladavine prava, ne zaradi politike," je poudaril.

Protestniki so se sprehodili mimo poslopja vrhovnega sodišča, predsedniške palače in parlamenta, s čimer so želeli simbolizirati ločitev vej oblasti na Poljskem.

Kritiki vladnih reform pravosodja opozarjajo na podrejanje sodstva. Foto: Reuters
Kritiki vladnih reform pravosodja opozarjajo na podrejanje sodstva. Foto: Reuters

Zakonodaja, ki jo je spodnji dom poljskega parlamenta sprejel decembra, med drugim predvideva disciplinski postopek proti sodnikom, ki bi pod vprašaj postavljali reforme pravosodnega sistema, ki jih sprejema vlada. Sodnikom v disciplinskem postopku naj bi grozilo poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja.

Zdaj mora zakon potrditi še senat, kjer pa ima večino opozicija. Opozicijski voditelji so že napovedali temeljite spremembe zakona, ki pa jih lahko desna stranka Zakon in pravičnost (PiS) nato v spodnjem domu zavrne.

Vlada: Namen zakona se je izogniti kaosu v sodnem sistemu

Po trditvah poljske vlade, ki jo vodi PiS, je zakon namenjen temu, da bi se izognili kaosu v poljskem sodnem sistemu. Med drugim bi lahko odstavili sodnike, ki bi se udeleževali "dejavnosti političnega značaja" ali pa delovali na način, "ki bi lahko škodil pravosodnemu sistemu".

V sobotnem članku, objavljenem v nemškem časopisu Die Welt, je poljski premier Mateusz Morawiecki ponovil, da je namen širše reforme pravosodnega sistema izločiti sodnike, ki imajo povezave z nekdanjim komunističnim režimom.

Opozicija medtem meni, da je namen zakona predvsem utišati kritične sodnike. Nasprotniki nove zakonodaje tudi opozarjajo, da bi ta dodatno ogrozila položaj Poljske v EU-ju in bi lahko vodila celo v njen izstop iz zveze. Na to je opozorilo tudi poljsko vrhovno sodišče.

Zakon je naletel tudi na kritike v mednarodni skupnosti. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je poljski senat v pismu, ki je v javnost prišlo v petek, pozvala, naj zakon zavrne.

Protest poljskih sodnikov