Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti so sprva nameravale prebežnike, ki so po požaru ostali v Lipi, nastaniti v nekdanje begunsko taborišče Bira v središču Bihaća. Ker so temu odločno nasprotovale mestne oblasti, je več sto prebežnikov ostalo na cesti. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi okoli 500 prebežnikov namestili v centrih v okolici Sarajeva, druge pa v objektih pri Bihaću.

Minister za varnost Selmo Cikotić je dejal, da jih nameravajo premestiti v nekdanjo vojašnico v kraju Bradine pri Konjicu in da je bilo to dogovorjeno na več ravneh oblasti. Namestnik premierja Vjekoslav Bevanda je to zanikal, prebivalci Bradine pa so onemogočili dostop do vojašnice.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prebežniki so tako že več kot 40 ur v avtobusih, po poročanju portala klix.ba so utrujeni, lačni in živčni. Nekateri so voznike avtobusov obmetavali s steklenicami. Policija jim avtobusov ne dovoli zapustiti niti za opravljanje fizioloških potreb.

Ostra kritika slovenske politike

Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica menita, da bi to in podobna vprašanja prebežnikov v BiH-u lahko rešili, če bi se slovenske in evropske oblasti držale načela, da je treba humanitarno krizo na Balkanu reševati s humanitarnimi ukrepi, ne z represijo.

Zato predlagajo, da slovenska policija namesto množičnega vračanja na Hrvaško začne individualno obravnavati prosilce za azil. Slovenijo tudi pozivajo, naj iz taborišč v BiH-u nemudoma sprejme tisoč prosilcev za azil, za katere ima potrebne kapacitete.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija bi morala po njihovem mnenju tudi prevzeti dejavno vlogo pri opozarjanju in pritisku v EU-ju, naj se s podobnimi programi pospešene relokacije odzovejo na humanitarno krizo v BiH-u. Predlagajo še, da bi prebivalcem ob meji s Hrvaško vrnili okolje v normalno stanje, odstranili ograje in sprejemali prosilce za azil v azilne postopke na policijskih postajah na mejnih prehodih.

V Lipi brez ustreznih pogojev

Požar v šotorskem naselju Lipa je izbruhnil, ko so od tam odšli predstavniki Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki so upravljali taborišče. Odšli so, ker oblasti za prebežnike niso zagotovile ustreznih bivalnih razmer.

Taborišče Lipa bi na podlagi odločitve vlade BiH-a morali iz začasnega begunskega taborišča spremeniti v trajni sprejemni center za prebežnike, a ga morajo pred tem ustrezno opremiti za bivanje med zimo. Namestili naj bi zabojnike in zagotovili gretje, tekočo vodo in elektriko.