V gozdovih in zapuščenih poslopjih okoli Bihaća prebiva okoli 1500 prebežnikov, ki so obtičali v BiH-u, ker ne morejo nadaljevati poti v EU. Foto: EPA
V gozdovih in zapuščenih poslopjih okoli Bihaća prebiva okoli 1500 prebežnikov, ki so obtičali v BiH-u, ker ne morejo nadaljevati poti v EU. Foto: EPA

V skupni izjavi so opozorili, da bo več kot 1300 prebežnikov ostalo brez strehe nad glavo in osnovne oskrbe zaradi zaprtja begunskega taborišča Lipa blizu Bihaća na severozahodu Bosne in Hercegovine. Njegova vzpostavitev je bila med poletjem samo začasna rešitev v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, oblasti pa alternativne rešitve niso ponudile, opozarjajo.

Oblasti v BiH-u so znova pozvali, naj se dvignejo nad politične razprave ter znova odprejo sprejemni center Bira v Bihaću in center Ciljuge pri Tuzli. Poudarili so nujnost izpolnitve potreb vseh prebežnikov, pri tem pa tudi upoštevanje interesov lokalnega prebivalstva.

Poudarili so, da EU še naprej podpira BiH in njegove državljane pri soočenju z zahtevnimi razmerami in da je v ta namen namenil dodatna sredstva. To državo podpirajo tudi pri vprašanju azila in okrepitvi nadzora na mejah, so sporočili iz Bruslja.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki upravlja begunsko taborišče Lipa, je napovedala njegovo skorajšnje zaprtje, saj pogoji bivanja niso ustrezni za zimo. Oblasti BiH-a namreč kljub številnim prošnjam IOM-a niso zagotovile osnovnih pogojev, kot so tekoča voda, elektrika in dostop do taborišča po cesti. V njem je trenutno okoli 1300 ljudi.

Taborišče so vzpostavili marca, da bi med pandemijo covida-19 z ulic na varno spravili prebežnike. V okoliških gozdovih in zapuščenih poslopjih medtem že zdaj prebiva okoli 1500 prebežnikov.

Po pozivu Bruslja je svet ministrov BiH-a odločil, da bodo začasno šotorsko taborišče Lipa preoblikovali v stalni sprejemni center. Namestili bodo zabojnike z vso potrebno infrastrukturo, kot so tekoča voda, elektrika in gretje, za okoli 1500 ljudi. Projekt bodo financirali z evropskimi sredstvi.

Oblasti v BiH-u se z EU-jem dogovarjajo tudi o vzpostavitvi novega begunskega taborišča v okolici Tuzle v kraju Ciljuge za okoli tisoč ljudi, a uradne odločitve še niso sprejeli, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.