Prebežniki se grejejo z odejami. Fotografija je stara nekaj dni. Foto: Reuters
Prebežniki se grejejo z odejami. Fotografija je stara nekaj dni. Foto: Reuters

Prebežniki se skušajo pred mrazom zaščititi z odejami in spalnimi vrečami. Kot poroča Al Džazira, so na taborišče že pred požarom, v katerem je bil v večjem delu uničen, letele kritike predstavnikov tujih držav in humanitarnih organizacij o nezadostnosti glede na potrebe ljudi, ki tam živijo.

Ljudje, ki so obtičali na območju nekdanjega taborišča, nimajo ogrevanja ali kakršnih koli poslopij. Jedo le hrano, ki jo v skromnih količinah dostavijo človekoljubne organizacije.

"Tako nihče ne bi smel živeti. Potrebujemo politični pogum in takojšnje ukrepanje," je sporočil vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v BiH-u Peter Van Der Auweraert.

Več humanitarnih organizacij, vključno z Visokim komisariatom ZN-a za begunce (UNHCR), Danskim svetom za begunce in IOM-jem, je v skupni izjavi pozvalo oblasti v BiH-u, naj takoj najdejo rešitev za nastali položaj.

Organizacije so opozorile, da poslopja, ki po požaru še stojijo, niso varna in jim zaradi sneženja grozi zrušenje. Ljudje poročajo o ozeblinah, podhladitvi in drugih težjih zdravstvenih težavah.

Še preden je pogorelo, je bilo taborišče Lipa tarča kritik o neprimernosti. Foto: Reuters
Še preden je pogorelo, je bilo taborišče Lipa tarča kritik o neprimernosti. Foto: Reuters

Oblasti so pozvali, naj poskrbijo za prebežnike, ki so obtičali na območju Lipe, pa tudi za okoli 2000 drugih, ki so bili prisiljeni v to, da so se zatekli v zapuščene stavbe in improvizirana taborišča. Če ne bo takojšnjega ukrepanja, bodo življenja ogrožena, opozarjajo humanitarne organizacije.

V soboto so prebežniki prejeli vodo in hrano od tamkajšnjega Rdečega križa. Nekateri so nosili maske kot zaščito pred novim koronavirusom. "Živimo kot živali. Še živali živijo boljše kot mi," je dejal Pakistanec Kasim. "Če nam ne bodo pomagali, bomo umrli. Prosim, pomagajte nam," je dejal.

EU zaustavil prebežnike in kritizira BiH

BiH je postal t. i. ozko grlo za tisoče prebežnikov, ki se želijo prebiti v države Evropke unije, ki pa jih ne želijo sprejeti. Večina jih je obtičala na severozahodu države, saj jih drugje po BiH-u ne želijo sprejeti.

EU, ki je svoje meje za prebežnike zaprl, opozarja Bosno in Hercegovino, da prebežnikom grozijo zimske temperature, bosensko-hercegovske politike pa je pozval, naj končajo svoje prepire in začnejo ukrepati.

Medtem prebivalci v Bihaću nasprotujejo začasni premestitvi prebežnikov v zaprto poslopje v središču mesta.

Prebežniki, ki skušajo priti na Hrvaško, njene oblasti obtožujejo nasilnih vračanj v BiH. Organizacije za zaščito človekovih pravic so več let dokumentirale nasilje hrvaške policije, tudi huda pretepanja in spolne napade na prebežnike. Žrtve nasilja so tudi ženske in mladoletniki.

V Bosni in Hercegovini prebežniki brez strehe nad glavo