Na Hrvaškem naj bi se živo srebro povzpelo do 40 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Na Hrvaškem naj bi se živo srebro povzpelo do 40 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Sorodna novica Na jugu Italije več kot 40 stopinj. V notranjosti Sicilije že leto dni ni deževalo.

V Črni gori je oskrba skoraj že popolnoma obnovljena, so sporočili pristojni organi. Vzrok izpada še vedno ni znan. Dogodek bo preučilo združenje evropskih operaterjev, ki ga vodi Evropska komisija, zagotavljajo v Podgorici.

Elektrika se postopoma vrača tudi v dalmatinska mesta. Brez elektrike so bili med drugim v Zadru, Splitu, Omišu, Makarski, Dubrovniku in na številnih otokih.

Kot je poročal portal Slobodna Dalmacija, je na cestah in v nakupovalnih središčih vladal popoln kaos, semaforji niso delovali, zaradi izpada sistema so bili trgovci in gostinci prisiljeni zapreti trgovine, restavracije in kavarne.

Oskrba z elektriko je bila okoli 15. ure stabilizirana tudi v večjem delu BiH-a. V času izpada je sicer državna elektroenergetska družba s sedeži v Sarajevu, Banjaluki in Mostarju aktivirala svoje proizvodne zmogljivosti, večjih nevšečnosti pa niso zabeležili.

Elektrika je izpadla tudi v večjem delu Albanije. Po navedbah tamkajšnjega operaterja se je neljubi dogodek zgodil zaradi okvare na daljnovodu z Grčijo, ki so ga povzročile visoke temperature. V državi so oskrbo z elektriko že obnovili.

Kot je za hrvaški portal televizije N1 pojasnil jedrski fizik Tonči Tadić, so elektroenergetski sistemi držav Zahodnega Balkana od leta 2004 med seboj povezani, kar pomeni, da večji okvari ali izpadu sledi preobremenitev celotnega sistema.

Na Balkanu se sicer danes ob vrhuncu vročinskega vala marsikje soočajo z zelo visokimi temperaturami.