Voditelji najvidnejših političnih strank v Italiji. Foto: Reuters
Voditelji najvidnejših političnih strank v Italiji. Foto: Reuters

Njena vodja, 45-letna Giorgia Meloni, bi tako lahko postala prva premierka v zgodovini Italije.

Giorgia Meloni je v politiko vstopila pri petnajstih letih, ko se je pridružila takrat odkrito postfašističnemu Italijanskemu socialnemu gibanju. Petnajst let pozneje je postala ministrica za mlade v zadnji Berlusconijevi vladi, nato pa soustanovila Brate Italije. Podpora tej stranki je v zadnjih petih letih zrasla s štirih na 24 odstotkov.

Bratom Italije na čelu s predsednico stranke Giorgio Meloni za zdaj kaže najbolje. Foto: Reuters
Bratom Italije na čelu s predsednico stranke Giorgio Meloni za zdaj kaže najbolje. Foto: Reuters

"Levica se oklepa hegemonije moči in se boji izgube te moči, ker se je žal že izpela. Ostal ji je le še sistem moči," je dejala na včerajšnjem shodu v Anconi.

Bratje Italije naj bi bili zdaj samo še konservativna sila, podobna britanskim torijcem. Med kandidati je tako tudi štirikratni finančni minister iz Berlusconijevih vlad Giulio Tremonti. Meloni izjavlja, da je stranka prepustila fašizem zgodovini, toda na njenem logotipu je še naprej tribarvni plamen na stiliziranem grobu Benita Mussolinija.

V deželi Marke, v kateri so Bratje Italije že na oblasti in v kateri je Meloni začela volilno kampanjo, se vsi ne strinjajo z njo. "To je fašizem četrte generacije. S sodobnim jezikom prodajajo staro svinjarijo," je dejala aktivistka Marta Manca.

Če bo Giorgi Meloni 25. septembra uspelo prepričati večino volivcev, bi lahko postala prva premierka v zgodovini Italije, in to ravno v dneh okoli oktobrske stoletnice Mussolinijevega prihoda na oblast.

V Italiji začetek kampanje pred parlamentarnimi volitvami