Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek nalaganja tankov na vlak na Krimu. Foto: EPA
Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek nalaganja tankov na vlak na Krimu. Foto: EPA

"Enote južnega vojaškega okrožja, ki so končale sodelovanje na taktičnih vajah, se selijo na svoje stalne razporeditve," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ministrstvo je objavilo posnetek, ki prikazuje vojaške enote, kako prečkajo železniški most, ki Rusijo povezuje s polotokom Krim, ki si ga je priključila leta 2014.

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da so se nekatere ruske vojaške enote v bližini Ukrajine začele vračati v oporišča.

Beloruski zunanji minister Vladimir Makej je medtem zatrdil, da po skupnih vojaških vajah v Belorusiji ne bo ostal noben ruski vojak ali vojaška oprema. Skupne vojaške vaje vzdolž meje z Ukrajino naj bi trajale do 20. februarja.

Nato še zmeraj nima dokazov o umiku

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob začetku zasedanja obrambnih ministrov zavezništva v Bruslju dejal, da še vedno ni dokazov o ruskem umiku.

"Če bodo res začeli umikati sile, bomo to pozdravili. A tega še nismo videli," je dejal Stoltenberg. Na terenu se razmere še ne umirjajo. Rusija še naprej kopiči sile ob in v Ukrajini, še vedno ima vse pripravljeno za takojšen napad na državo. Zveza Nato je pripravljena na najhujše, je povzel že znana stališča.

Sorodna novica Biden: ZDA še niso potrdile delnega umika ruskih sil

Različni posnetki o umikanju sil, ki krožijo, po njegovih besedah ne potrjujejo, da gre dejansko za umik. Rusija namreč vseskozi premika sile sem in tja, pri čemer pušča opremo na terenu. Prava umiritev razmer bi pomenila bistven umik vojakov in opreme, pravi.

Stoltenberg je v torek sicer dejal, da prihajajo iz Moskve znamenja pripravljenosti na nadaljnji dialog, kar je razlog za "previdni optimizem".

Sorodna novica Nato zaradi "ruske grožnje" načrtuje dolgoročnejšo krepitev sil na vzhodu

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da ZDA kljub drugačnim trditvam Moskve nimajo dokazov o znatnem umiku ruskih sil z meja Ukrajine. "Na žalost je razlika med tem, kar Rusija pravi, in tistim, kar počne. Tisto, kar vidimo, ni znaten umik," je dejal za televizijo ABC.

Dodal je, da prav nasprotno, sile, ki naj bi vodile napad na Ukrajino, ostajajo na meji. Zato nevarnost invazije ostaja realna, meni Blinken.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem opozorila, da mora Rusija še zmeraj dokazati svojo pripravljenost na umiritev razmer.

Moskva za zdaj pošilja nasprotujoče si signale, je poudarila in navedla hkratne zahteve ruskega parlamenta po priznanju vzhodnoukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk ter navedbe Nata, da Rusija še ni zmanjšala vojaških zmogljivosti ob meji z Ukrajino.

Predsednik Sveta EU-ja Charles Michel je medtem pozval Rusijo, naj pripravljenost na umiritev razmer pokaže z dejanji, in ne besedami.

Zaveznice Nata krepijo navzočnost v bližini Ukrajine

Obrambni ministri danes in v četrtek v Bruslju obravnavajo "najresnejšo varnostno krizo v Evropi v preteklih desetletjih" in proučili potrebo po krepitvi obrambne drže zavezništva.

Zaveznice so že okrepile navzočnost na Poljskem in v baltskih državah. Predvidena je nova razporeditev sil v Romuniji, ki jo bo vodila Francija. Načrtuje se tudi dolgoročnejša, stalna nastanitev sil na vzhodnem krilu, z vzpostavitvijo pravih vojaških oporišč. Ta bi lahko poleg Poljske, baltskih držav in Romunije vključevala še Bolgarijo, Slovaško in Madžarsko.

Prizor s stadiona v Kijevu. Foto: Reuters
Prizor s stadiona v Kijevu. Foto: Reuters

V Ukrajini dan narodne enotnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer 16. februar razglasil za dan narodne enotnosti in Ukrajince pozval k skupnemu petju himne. "Rečeno nam je, da bo 16. februar dan invazije, naredili ga bomo za dan enotnosti," je v videonagovoru napovedal Zelenski, ki je v zadnjih dneh večkrat pozval ZDA, naj z napovedmi skorajšnjega napada ne ustvarjajo panike.

"Veliki ljudje velike Ukrajine! Ta dan je naš. Tisti, ki živijo na desnem in levem bregu Dnepra, v mestih in vaseh, v bližini Karpatov, na obalah Črnega in Azovskega morja," je na družbenih omrežjih objavil Zelenski.

Znak ukrajinske enotnosti naj bi bila tudi vrnitev nekaj bogatih poslovnežev v Ukrajino. V Mariupol naj bi se vrnil najbogatejši Ukrajinec, 55-letni milijarder in industrialec Rinat Ahmetov, rojen v Donecku, na območju, ki je zdaj pod nadzorom proruskih separatistov.

Ruski veleposlanik Čižov izključil napad

Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov je medtem izključil skorajšnji napad na Ukrajino. "Ne bo stopnjevanja v prihodnjem tednu, v tednu po tem ali v prihodnjem mesecu," je dejal za Die Welt.

New York Times je pred dnevi navedel vir ameriške obveščevalne službe, ki pravi, da naj bi Moskva o današnjem dnevu razpravljala kot o datumu za vojaško akcijo v Ukrajini.

Vladimir Čižov. Foto: EPA
Vladimir Čižov. Foto: EPA

"Kar zadeva Rusijo, vam lahko zagotovim, da to sredo ne bo nobenega napada," je povedal Čižov. "Niti v prihajajočem tednu, ne v tednu po tem ali v prihodnjem mesecu ne bo stopnjevanja," je dejal in poudaril, da se "vojne v Evropi redko začnejo v sredo".

Ruski veleposlanik je obsodil obtožbe ZDA o prihajajoči invaziji na Ukrajino. "Ko podajate obtožbe, zlasti zelo resne obtožbe proti Rusiji, imate tudi odgovornost za predložitev dokazov. V nasprotnem primeru gre za klevetanje," je dejal Čižov.

Zahod je še pozval, naj resno jemlje varnostne pomisleke Rusije in dejal, da "proces detanta ne bo dolgo trajal, ko bodo naši partnerji končno prisluhnili našim legitimnim pomislekom", kar bi po njegovih besedah bilo v interesu "vseh Evropejcev od Lizbone do Vladivostoka, pa tudi vseh drugih narodov na svetu".

Rusija je zahtevala, da naj zavezništvo Nato omeji dejavnosti v vzhodni Evropi in se zaveže, da Ukrajina ne bo postala njegova članica. Kremelj je zahteval tudi prepoved nameščanja orožnih sistemov ob ruskih mejah.

Sorodna novica Igra imperijev: grožnja Rusije kot krinka apetitov ZDA v Ukrajini?

V Rusiji posmehljivo do poročanja o možnem datumu invazije

Kremelj ter več ruskih uradnih predstavnikov in medijskih osebnosti so se sicer danes s posmehom in kritiko odzvali na poročanje zahodnih medijev o 16. februarju kot možnem "datumu invazije".

Rusko zunanje ministrstvo pa je posvarilo pred nepremišljenim zaupanjem ameriškim trditvam v povezavi z ukrajinsko krizo.

"Prosila bi, če lahko ameriški in britanski viri dezinformacij objavijo razpored naših prihajajočih invazij za to leto. Rada bi načrtovala počitnice," je na družbenih omrežjih objavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

"Prosila bi, če lahko ameriški in britanski viri dezinformacij objavijo razpored naših prihajajočih invazij za to leto. Rada bi načrtovala počitnice."

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova

Pri tem je posvarila pred nepremišljenim zaupanjem ameriškim trditvam glede ukrajinske krize. "Nehati je treba verjeti vsemu, kar govorijo v Washingtonu, zlasti v zvezi z Ukrajino, ukrajinskem narodom in Rusijo," je dejala novinarjem.

ZDA so v minulih dneh svarile, da je ruska invazija na Ukrajino možna še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu 20. februarja. Po poročanju medijev so ameriške obveščevalne službe omenjale prav današnji dan kot možen datum za rusko vojaško akcijo.

Zaharova se je ob tem pošalila, da "danes praznujemo še en dan nenapadanja na Ukrajino in še en dan, ki nas bo približal neki vojni, ki so nam jo vsi obljubili". "Noč je minila kot običajno. Mirno smo spali. Zjutraj smo dan začeli mirno in profesionalno," pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na vprašanje, ali je bil Kremelj v zgodnjih urah v stiku s predstavniki drugih držav, je Peskov odgovoril: "Ponoči nismo vajeni stikov s tujino." Ob tem je bil kritičen do "zahodne histerije", ki se po njegovem še ne bo kmalu končala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je na predvečer domnevne invazije pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Blinknom, pa je dejal, da so poročila o datumu napada sprožila zmedo med uradniki. "Ne bi rekel, da nas zabava, a nas seveda pušča globoko zmedene," je povedal.

Kritikam so se pridružile tudi nekatere znane ruske medijske osebnosti. Ksenija Sobčak, zvezdnica resničnostnega šova, ki se je nekoč potegovala za položaj predsednice Rusije, je dejala, da je zaradi zahodne "histerije" Putin izgledal "zrel". "Ne morete si zamisliti boljše PR kampanje za Rusijo," je zapisala na družbenih omrežjih.

Ruski senator Aleksej Puškov, ki je blizu Kremlju, pa je menil, da bo "pomp" okoli 16. februarja ostal zapisan "v zgodovini svetovne politike". "Poleg začetka vojne v Iraku še nikoli v sodobni zgodovini ni bilo tako monumentalne politične lažne novice," je zapisal na družbenih omrežjih.

Kibernetski napad na ukrajinsko obrambno ministrstvo še poteka

Ukrajina je bila sicer v torek žrtev kibernetskega napada, ki je onemogočil delovanje spletnih strani obrambnega ministrstva in oboroženih sil države ter dveh državnih bank. Po navedbah Kijeva bi za napadom lahko stala Rusija.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da napad "brez primere" še zmeraj traja. Sporočili so, da je hekerjem uspelo najti ranljivosti v programski kodi portala. Promet je bil med odpravljanjem težave preusmerjen na strežnike v ZDA, ki so predhodno ponudile pomoč.

Rusija: Vojaki se vračajo v vojašnice