Vaja v osrednji Norveški je potekala v zahtevnih, praktično zimskih razmerah. Foto: EPA
Vaja v osrednji Norveški je potekala v zahtevnih, praktično zimskih razmerah. Foto: EPA
Nato
Na vaji je sodelovalo 50.000 udeležencev iz 31 držav. Na zgornji fotografiji nemški in britanski vojaki. Foto: Reuters
Nato končal vojaško vajo Trojni stik

Udeleženci vaje so delovali po scenariju odziva po aktivaciji 5. člena severnoatlantske pogodbe, da je napad na eno članico Nata napad na vse, in preverili zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe. Scenarij je vključeval spopad dveh namišljenih nasprotnikov: severnih in južnih sil.

Slovenci osredinjeni na kopensko komponento
Slovenska vojska je na vaji sodelovala z motorizirano četo z dodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), elementom vojaške policije in enoto za podporo. Delovanje kontingenta Slovenske vojske, ki ga je vodil podpolkovnik Uroš Trinko, je bilo osredinjeno na kopensko komponento.

Vaja Trojni stik je pod vodstvom poveljnika Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj, admirala Jamesa G. Fogga, potekala na Norveškem ter bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Na vaji je poleg 50.000 udeležencev sodelovalo okoli 250 zračnih plovil, 65 ladij in 10.000 vozil.

Admiral Foggo: Vaja pokazala sposobnost Nata za skupno delovanje
Kot je v nagovoru poudaril admiral Foggo, je Trojni stik izkazal pripravljenost in sposobnost Natovih sil za skupno delovanje oziroma povezljivost sil. Obenem so bile te sile zasnovane, da zagotovijo usposobljenost, delujejo povezano in so pripravljene, da se ustrezno ter pravočasno odzovejo na vse oblike ogrožanj iz katere koli smeri. Sočasno je vaja podpirala namero zavezništva po vzdrževanju visoke pripravljenosti in usposobljenosti njenih sil. Bila je tudi preizkus in izjemen prikaz skupnih zmogljivosti, zato je bila vzorčen primer sodelovanja v miru in prikaz delovanja v krizi, so sporočili z Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Dodali so, da tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah, Slovenija pa je dejaven člen teh prizadevanj, zato je Slovenska vojska v njenem imenu sodelovala na Natovi vaji.

Vaja Nata tudi na Poljskem in v pribaltskih državah
Medtem pa so se na Poljskem, v pribaltskih državah Litvi, Latviji in Estoniji začele (nove) Natove vojaške vaje, v katerih sodeluje okoli 17.500 vojakov iz 10 držav članic Nata. Vaja Anakonda, ki poteka na Poljskem, je največja vojaška vaja na Poljskem do zdaj. V njej sodeluje 12.500 vojakov. Okoli 5.000 vojakov pa se uri v pribaltskih državah.

Nato končal vojaško vajo Trojni stik