Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni med srečanjem v Kijevu februarja letos. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni med srečanjem v Kijevu februarja letos. Foto: Reuters

"Zelenski je odobril kandidaturo Valerija Zalužnega za veleposlanika Ukrajine v Združenem kraljestvu," je v četrtek sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zelenski se je sicer na isti dan sestal z britanskim obrambnim ministrom Grantom Shappsom, a Zalužnega na njunem srečanju ni bilo videti. Zelenski je pozdravil imenovanje Zalužnega in dodal, da bi se moralo zavezništvo med državama okrepiti.

50-letni Zalužni je bil junija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Pod njegovim vodstvom so čete zdržale rusko invazijo februarja 2022. V prvem letu vojne pa so ukrajinske sile ponovno zavzele zasedene dele regije Harkov. Zalužni je bil tudi arhitekt ukrajinske ofenzive poleti 2023, ki pa je imela le malo uspeha proti močno utrjeni ruski obrambi.

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je nato v začetku februarja sporočil, da so Zalužnega odstranili s položaja vrhovnega poveljnika vojske. Zelenski je za naslednika imenoval Oleksandra Sirskega.

Volk sit, koza cela?

Kot piše Guardian, bo Zelenski z imenovanjem Zalužnega izpolnil obljubo, da priljubljeni general "ostane del njegove ekipe", po drugi strani pa ga bo umaknil iz države. Poznavalci prav Zalužnega namreč omenjajo kot edinega pravega protikandidata Zelenskega, če bodo v državi izpeljali volitve.

Čeprav je Združeno kraljestvo eden najtesnejših zaveznikov Ukrajine v boju proti Rusiji, pa je veleposlaniško mesto v Londonu že več mesecev prazno. Zelenski je namreč julija lani odpoklical veleposlanika Vadima Pristajka, ki je izrekel več javnih kritik proti Zelenskemu. Spor med njima je izbruhnil, ko je Pristajko v televizijski oddaji Sky Newsa podvomil v poteze Zelenskega na julijskem vrhu zveze Nato in mu očital sarkastične besede, ki naj bi jih izrekel nekdanjemu britanskemu obrambnemu ministru Benu Wallaceu.