37-letni Marček, nekdanji vojak, je priznal, da je februarja 2018 na njunem domu v bližini Bratislave ustrelil 27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo.

Nekdanji vojak Miroslav Marček ob prihodu na specializirano sodišče v Pezinoku. Marček je priznal umor Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Sojenje poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih. Foto: Reuters
Nekdanji vojak Miroslav Marček ob prihodu na specializirano sodišče v Pezinoku. Marček je priznal umor Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Sojenje poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih. Foto: Reuters

Gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi
"Potrkal sem na vrata, gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi. Na žalost sem videl še enega človeka, zbežal je v kuhinjo in bil ustreljen tam,"
je dejal Marček na začetku sojenja in pojasnil, da v času umora ni vedel, kdo sta Kuciak in Kušnirova.

Trpljenje domačih me je pripeljalo do tega, da spregovorim

Nekdanji vojak Marček priznal umor novinarja Kuciaka

"Rad bi se opravičil vsem prizadetim za gorje, ki sem jim ga povzročil, čeprav za to ni opravičila. Ko sem na televiziji videl njihovo trpljenje, sem se odločil spregovoriti," je po poročanju Reutersa dejal Marček na specializiranem sodišču v kraju Pezinok severno od Bratislave.

Preostali trije obtoženci krivdo zanikajo
Drugi trije obtoženci – domnevni naročnik umora, podjetnik Marian Kočner, domnevna organizatorka Alena Zsuzsova in drugi domnevni morilec Tomaš Szabo – so krivdo zanikali.

Marček močno obremenil bratranca Szaba
37-letni Marček je nekdanjega policista Szaba, ki je njegov bratranec, na sodišču močno obremenil, saj je dejal, da mu je Szabo predstavil "ponudbo za umor" in ga tudi odpeljal do hiše novinarja Kuciaka.

Umor naj bi naročil poslovnež Marian Kočner, a ta vse obtožbe zanika. Foto: EPA
Umor naj bi naročil poslovnež Marian Kočner, a ta vse obtožbe zanika. Foto: EPA

Kazen najmanj 25 let zapora, lahko pa tudi dosmrtni zapor
Vsem štirim grozi najmanj 25 let zapora, lahko pa bi bili obsojeni tudi na dosmrtni zapor. Že prejšnji mesec so na 15 let zapora obsodili posrednika pri umoru Kuciaka Zoltana Andruska, ki je že pred začetkom sojenja priznal krivdo.

Kuciak, podiplomski študent novinarstva, je pred umorom preiskoval nepregledne posle Mariana Kočnerja. V okviru preiskave so še odkrili, da je Kočner domnevno oblikoval korupcijsko mrežo, v okviru katere je nadzoroval sodnike, tožilce in politike. Tako je lahko leta ostajal skrit pred roko pravice. Dodatno je vohunil za novinarji, ki so bili kritični do njega, med njimi je bil tudi Kuciak.

Protesti odnesli premierja Fica
Po umoru Kuciaka so na Slovaškem izbruhnili množični protesti, največji po padcu komunizma, ki so odnesli takratnega slovaškega premierja Roberta Fica. Slovaško tožilstvo je sicer prav v ponedeljek umaknilo obtožb proti Ficu zaradi spodbujanja rasnega sovraštva. Nekdanjega premierja so ovadili decembra lani zaradi izjav, s katerimi naj bi podpiral sovražni govor, uperjen proti Romom. Ovadba je bila povezana z izjavami po obsodbi skrajno desnega poslanca Milana Mazurka zaradi rasističnih izjav o Romih. Fico je namreč kljub obsodbi podprl sporne izjave in širil stališče Mazurka po družbenih omrežjih.