Minister Spahn je dejal, da bi prepoved obiskovanja vrtca za necepljene otroke zaščitila mlajše od 10 mesecev, ki so premladi, da bi bili cepljeni. Zaščitila bi tudi tiste, ki ne smejo biti cepljeni zaradi zdravstvenih razlogov. Njihovi starši bodo morali predložiti dokaz, da ne smejo biti cepljeni.

V Nemčiji so v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležili 170 primerov ošpic. V zadnjih mesecih so bili v več delih Nemčije zaradi obolelih z ošpicami zaprti vrtci in šole. Foto: EPA

Zaradi enotnosti vladajoče koalicije pri tem vprašanju minister Spahn pričakuje hitro sprejetje zakona. Predlogu sicer nasprotuje nemška stranka Zelenih. Osnutek zakona trenutno obravnava nemška vlada. Pričakujejo, da bo sprejet letos.

Zakon bo začel veljati 1. marca prihodnje leto
Glede na osnutek zakona, ki ga povzema tudi nemška tiskovna agencija dpa, bo cepljenje proti ošpicam v Nemčiji obvezno od 1. marca prihodnje leto, ko naj bi zakon začel veljati. Starši, ki bodo hoteli vpisati svojega otroka v vrtec ali osnovno šolo, bodo morali predložiti potrdila o cepljenju. Starši otrok, ki že obiskujejo vrtec ali osnovno šolo, bodo morali potrdila o cepljenju predložiti do konca julija 2020.

V Nemčiji najverjetneje obvezno cepljenje proti ošpicam

Cepljenje bo obvezno tudi za zaposlene v bolnišnicah in zasebnih ambulantah. Potrdila o cepljenju bodo morali predložiti tudi zaposleni v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah.

Za izkoreninjenje potrebna 95-odstotna precepljenost
Po statistiki nemškega epidemiološkega inštituta Robert Koch je v Nemčiji proti ošpicam cepljenih 93 odstotkov otrok, za izkoreninjenje te bolezni pa je potrebna 95-odstotna precepljenost. Spahn je poudaril, da ne glede na vse kampanje in pozive tega odstotka ne morejo doseči, zato morajo poseči po takšnih ukrepih.

Lani ošpice ubile 136.000 ljudi
Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi so večkrat pozvali k sprejetju ukrepov zaradi nedavnih izbruhov ošpic po svetu. Ta virus je lani ubil 136.000 ljudi, število obolelih pa se je v primerjavi z letom 2017 zvišalo za 50 odstotkov.