Policisti so se v zaščitni opremi razvrstili pred parlamentom, da bi protestnikom preprečili, da bi se mu približali. Foto: EPA
Policisti so se v zaščitni opremi razvrstili pred parlamentom, da bi protestnikom preprečili, da bi se mu približali. Foto: EPA

Protestniki so skušali ustaviti novo zakonodajo, ki je namenjena preprečevanju širjenja novega koronavirusa, na podlagi katere bi vlada lahko hitreje uvedla nova zaprtja, piše Deutche Welle. Predlagali so jo kanclerka Angela Merkel in člani nemške vlade.

"To je nenavaden dan," je za omenjeni medij povedal Helge Lindh iz Socialnih demokratov. Ob tem pa je dodala: "Protestiranje in kritiziranje bi morali omogočiti."

Novi zakon določeno mero zakonodajne oblasti odvzema parlamentu in jo podeljuje vladi. Foto: EPA
Novi zakon določeno mero zakonodajne oblasti odvzema parlamentu in jo podeljuje vladi. Foto: EPA

Protestniki pred parlamentom

Policija je protestnike opozarjala, naj odidejo, ti pa so delali hrup s piščalkami, peli nemško himno in vpili: "Mi smo ljudstvo!"

Policisti so se v zaščitni opremi razvrstili pred parlamentom, da bi protestnikom preprečili, da bi se mu približali. Notranji minister Horst Seehofer je branil delovanje policistov in se jim zahvalil za "zelo pomembno služenje državi."

Skrajno desničarsko stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) so obtožili, da je posameznim protestnikom omogočila dostop v parlament. Ena od protestnic, ki je to storila, je imela uradno vabilo politika te stranke, da vstopi v parlamentarno zgradbo. Ta ženska je, kot prikazuje videoposnetek na družbenem omrežju Twitter, pozneje žalila gospodarskega ministra Petra Altmaierja.

Po mnenju nekaterih novi ukrepi preveč omejujoči

Protestniki novo zakonodajo za zajezitev širjenja virusa enačijo z zakonodajo, ki je leta 1933 omogočila nacistično diktaturo, kar pa po mnenju Linhdove ni utemeljeno.

To domnevno podobnost poudarjajo nekateri protestniki, skupaj s stranko AfD. Prepričani so namreč, da bi dala nova zakonodaja nemški vladi diktatorsko moč, podobno kot se je zgodilo leta 1933.

"To je nepoznavanje spoznanj, ki nam jih je dala zgodovina," je dejal Lindh.

Vlada bi imela večjo moč

Zakon, imenovan Zakon za varovanje pred okužbami, določeno mero zakonodajne oblasti odvzema parlamentu in jo podeljuje vladi. Pred tem se je nemška vlada z novim koronavirusom spopadala z dekreti, kar je po mnenju kritikov protiustavno.

Nova zakonodaja bo vladi preprečila, da uvaja ukrepe, ki bi kakor koli kršili osnovne pravice, ki jih najdemo v nemški ustavi. Na podlagi nove zakonodaje bi vlada lahko zaostrila ukrepe, ki zadevajo medsebojne stike, nošenje mask, pitje alkoholnih pijač v javnosti, zapiranje trgovin in šol ter odpovedi športnih dogodkov.

Oba doma nemškega parlamenta sta zakon že potrdila, zato ga je potrdil tudi predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Hitlerjev zakon je bil "samouničenje parlamenta"

23. marca 1933 je Adolf Hitler pred parlamentom predstavil zakonodajo, ki je, potem ko je bila sprejeta v parlamentu, legalizirala njegovo diktaturo.

"Zatem je bil parlamentarizem mrtev," je za Deutche Welle povedal Direktor inštituta za sodobno zgodovino v Münchnu Andreas Wirsching. Dodal je: "To je bilo samouničenje parlamenta. Mnogo poslancev je to ugotovilo, ko so glasovali za zakon."

Okrog 100 članov komunistične stranke v parlamentu se je poskrilo, zapustilo državo ali so jih odpeljali v zapor že pred sprejetjem omenjene zakonodaje.

Primerjava sodobne zakonodaje za preprečevanje širjenja novega koronavirusa z zakonodajo, ki je utrdila Hitlerjevo oblast, je "popolnoma demagoško", meni Wirsching in opozarja, da je imela tedanja zakonodaja zgolj en cilj, in sicer diktaturo.

Anketa: Skoraj tretjina prebivalcev nezadovoljnih

Glede na anketo, ki jo je izvedlo podjetje Allensbach, je delež prebivalcev Nemčije, ki so kritični do protikoronskih ukrepov vlade, v zadnjih treh mesecih narastel s 15 na 28 odstotkov.

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 22.609 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 22.609 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

V zadnjih 24 urah 22.609 novih okužb

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 22.609 novih okužb z novim koronavirusom, kar je okrog 5000 primerov več kot dan prej, je razvidno iz podatkov Inštituta Roberta Kocha (RKI).

Pred tednom dni so v državi zaznali 21.866 novih okužb, največ primerov okužbe od začetka epidemije so potrdili pretekli petek, ko so jih našteli 23.542.

V zadnjem dnevu je umrlo 251 ljudi s covidom-19, skupno jih je umrlo 13.370. Doslej so potrdili skupno 866.916 okužb z omenjenim virusom, po ocenah RKI-ja pa je ozdravelo okoli 562.700 ljudi.

Reprodukcijsko število, ki ocenjuje dogajanje zadnjih osem do 16 dni, je že nekaj časa pod ena, kar pomeni, da okužena oseba okužbe ne prenese nujno naprej.