Prizor z Alexanderplatza v Berlinu. Plakat poziva mimoidoče, naj ohranjajo razdaljo. Foto: EPA
Prizor z Alexanderplatza v Berlinu. Plakat poziva mimoidoče, naj ohranjajo razdaljo. Foto: EPA

"Če bomo čakali, bomo morali pozneje sprejeti še ostrejše ukrepe," je opozorila Merklova.
Od ponedeljka naprej bodo tako zaprti gostilne, restavracije in bari, dovoljena bosta dostava ali osebni prevzem. Omejili so tudi druženje na člane dveh gospodinjstev do največ deset ljudi. Nastanitev v hotelih bo dovoljena le za nujna poslovna potovanja.

V Nemčiji zaprtje gostiln, šole še naprej odprte?

Zaprtje kinodvoran, gledališč, športnih ustanov, šole, vrtci in trgovine ostajajo odprti
Zaprli bodo tudi kinodvorane, gledališča ter športne in rekreacijske ustanove. Profesionalne tekme bodo lahko potekale brez gledalcev. Na drugi strani pa bodo še naprej odprti vrtci in šole ter trgovine. Odprti bodo ostali tudi frizerski saloni, svoja vrata pa bodo morali zapreti kozmetični in masažni saloni. Vlada je napovedala tudi nov sveženj pomoči sektorjem, ki jih bodo ukrepi prizadeli. Na razpolago bo do deset milijard evrov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je skupaj z županom Berlina Michaelom Müllerjem na novinarski konferenci predstavila sprejete ukrepe. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je skupaj z županom Berlina Michaelom Müllerjem na novinarski konferenci predstavila sprejete ukrepe. Foto: EPA

V zadnjem dnevu 15.000 novih okužb
V Nemčiji se spopadajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi.

Merklova: Če bomo čakali predolgo, bomo morali sprejeti ostrejše ukrepe
"Naš zdravstveni sistem za zdaj še lahko oskrbi vse pomoči potrebne, a ob taki hitrosti naraščanja števila okužb bomo v nekaj tednih dosegli limite. Zato moramo zmanjšati število stikov. Čas je za ukrepanje. Če bomo predolgo čakali, bomo morali sprejeti še ostrejše ukrepe,"
je opozorila Merklova.

Ukrepi nujni, da bi "rešili božič"
Nemška vlada bo po dveh tednih ocenila učinkovitost sprejetih ukrepov. Ukrepi bodo predvidoma veljali do konca novembra, da bi tako rešili božič, piše v vladnem predlogu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron med nagovorom državljanov.
Francoski predsednik Emmanuel Macron med nagovorom državljanov. "Odločil sem se, da je od petka znova potrebna karantena, ki je enkrat že ustavila virus. Ukrep zadeva vso državo," je med drugim povedal Macron. Foto: Reuters

Macron: Vemo, da bo drugi val smrtonosnejši kot prvi

V sredo zvečer je nove ukrepe, ki bodo začeli veljati s petkom, napovedal tudi francoski predsednik Macron, ki je državljane nagovoril po televiziji. "Virus se širi s hitrostjo, ki je niso predvidevale niti najbolj črnoglede napovedi. Vemo, da bo drugi val smrtonosnejši kot prvi," je dejal Macron.

Šole ostajajo odprte, študij na daljavo
Ljudje bodo morali razen najnujnejših opravkov, kot so odhod na delo, nakup najnujnejših dobrin ali obisk zdravnika, ostati doma. V nasprotju z marcem bo večina šol ostala odprtih, študij pa bo potekal na daljavo.

Gospodarstvo se ne sme ustaviti
Macron je poudaril, da se gospodarstvo ne sme ustaviti. Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju držav. Bodo pa zaprli bare, restavracije in nenujne dejavnosti.

Pisna izjava z razlogom, zakaj so zunaj
"Tako kot spomladi boste lahko dom zapustili samo, če boste šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak,"
je pojasnil. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršilce pravil.

Prizor z ene od pariških ulic. Foto: EPA
Prizor z ene od pariških ulic. Foto: EPA

Če ne bi ničesar storili, bi imeli dodatnih 400.000 dodatnih smrtnih žrtev. Francija ne bo nikoli sprejela te strategije.
V prihodnjih nekaj mesecih bi lahko v Franciji imeli najmanj 400.000 dodatnih smrtnih žrtev, če ne bi ničesar naredili za zajezitev epidemije covida-19 in bi čakali na čredno imunost, je še dejal. "Francija ne bo nikoli sprejela te strategije", ki bi pomenila "izbiranje med bolniki", je zatrdil Macron. Starejši ljudje bi bili glavne žrtve pandemije, je dodal. Francija je v sredo poročala o 244 smrtih zaradi covida-19 v zadnjem dnevu, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili še pri 36.437 ljudeh oziroma 18,6 odstotka testov.

Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino
Vlada bo učinkovitost ukrepov ocenila po 14 dneh, načeloma pa bodo trajali do 1. decembra. "Če bomo razmere čez dva tedna bolje nadzorovali, bomo lahko naredili novo oceno in, upam, odprli nekatera podjetja, predvsem za božične praznike," je še dejal Macron. "Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino," je sklenil francoski predsednik.

Italijanska vlada sprostila pet milijard evrov pomoči

Vlada v Italiji pa je sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja kot posledice ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Premier Giuseppe Conte je po seji vlade v torek zvečer sporočil, da bodo restavracije, bari, kinodvorane, gledališča in drugi v skladu z odlokom prejeli nepovratne subvencije in posojila, oproščeni bodo tudi plačila davkov in prispevkov za socialno varnost. Poudaril je, da se želijo izogniti karantenam, da bi to dosegli, pa morajo zdaj brez odlašanja sprejeti tudi boleče odločitve. Gospodarski minister Roberto Gualtieri je pojasnil, da bodo nepovratne subvencije samodejno izplačali več kot 300.000 podjetjem, ki so jih že dobila, in sicer do sredine novembra.

V italijanskih mestih se nadaljujejo protesti proti zaostritvi ukrepov. Foto: Reuters
V italijanskih mestih se nadaljujejo protesti proti zaostritvi ukrepov. Foto: Reuters

V državi se je v mesecu dni podeseterilo število dnevnih okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so poročali o novem rekordu – 24.991 novih okužb, kar je največ doslej. V mesecu dni se je tudi za petkrat povečalo število bolnikov na intenzivnih oddelkih.

Nezadovoljstvo zaradi vnovičnih omejitev je tako kot drugje po Evropi vidno tudi med podjetniki in prebivalci Italije, saj gospodarstvo še okreva po prvem valu pandemije. Iz več italijanskih mest so v torek zvečer drugi dan poročali o protestih proti omejitvam, potem ko so v državi v ponedeljek uvedli najstrožje ukrepe od odprave karantene v juniju.

Evropa znova epicenter pandemije

V torek so v svetu potrdili 516.898 novih okužb in 7723 smrti, povezanih s covidom-19. Evropa je znova epicenter pandemije. V zadnjem tednu so v povprečju na dan potrdili več kot 220.000 novih okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Dnevno je pandemija zahtevala tudi okoli 2000 življenj.

Porast okužb imajo tudi ZDA. Prvič so namreč v enem tednu potrdili več kot pol milijona okužb, teden prej jih je bilo 370.000. Več kot polovico v torek potrjenih primerov so potrdili v 10 najhuje prizadetih državah: ZDA, Indija, Brazilija, Rusija, Francija, Španija, Argentina, Kolumbija, Združeno kraljestvo in Mehika.

O protestih so v torek poročali iz Milana, Torina in Rima. Več sto ljudi, med njimi tudi člani neofašistične stranke Forza Nuova, so se v Rimu spopadli s policijo. Požigali so smetnjake in poškodovali parkirana vozila, policija je odgovorila z vodnim topom. Posebej nasilni so bili nemiri v več mestih v ponedeljek zvečer, ko se je dogajalo tudi plenjenje trgovin.

Conte: Ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo
A premier Conte je v sredo v parlamentu branil ukrepe. "S tem ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo," je poudaril. "Zavedamo se, da so ukrepi strogi, a so nujni za zajezitev okužb. Drugače bo epidemiološka krivulja popolnoma ušla izpod nadzora," je dejal poslancem.

Avstrija: Rekordnih skoraj 4000 okužb, pozitivnih 12 odstotkov testov

V Avstriji so zaznali nov rekord novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3394 ljudeh. Povečalo se je tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnico zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 1569 bolnikov s covidom-19, od tega 224 na intenzivni negi. Skupno so v Avstriji v zadnjih 24 urah opravili 27.379 testov, pozitivnih jih je bilo približno 12 odstotkov. Covid-19 je v Avstriji doslej zahteval 1027 smrtnih žrtev, od tega samo v zadnjih 24 urah 22.

Na Hrvaškem so zadnji dan največ novih okužb potrdili v Zagrebu 555. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so zadnji dan največ novih okužb potrdili v Zagrebu 555. Foto: Reuters

Hrvaška: Covid-19 zadnji dan zahteval največ življenj do zdaj

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 8589 testih potrdili 2378 okužb s koronavirusom. Umrlo je še 23 bolnikov s covidom-19, kar je največ smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. Do zdaj je za posledicami covida-19 na Hrvaškem umrlo skoraj 500 ljudi.

V državi je trenutno 12.736 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 932 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 68 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V samoosamitvi, ki so jo od torka skrajšali s 14 na deset dni, je trenutno skoraj 15.000 ljudi. Do zdaj so potrdili 40.999 okužb, okrevalo je 27.770 ljudi, izvedli pa so 466.315 testov.

Češka: Znova več kot 15.000 novih okužb

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 15.663 novih okužb s koronavirusom, kar je po štirih dnevih nov dnevni rekord. Zaostreni ukrepi, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb, za zdaj še ne kažejo rezultatov. Od začetka epidemije so na Češkem potrdili skupno 284.033 okužb, od tega je umrlo 2547 ljudi. Država je ob Belgiji med najhuje prizadetimi v Evropski uniji glede na število prebivalcev. Vlada Andreja Babiša je v preteklih tednih sprejela stroge ukrepe za zajezitev virusa. Prvič je v sredo med polnočjo in 5.00 veljala policijska ura, v prihodnjih nočeh pa bo veljala med 21.00 in 5.00. Tudi sicer prosijo državljane, naj čez dan ostanejo doma.

Prizor z avtobusne postaje v Uppsali, četrtega največjega mesta na Švedskem, z 21. oktobra letos. Foto: EPA
Prizor z avtobusne postaje v Uppsali, četrtega največjega mesta na Švedskem, z 21. oktobra letos. Foto: EPA

Tudi na Švedskem rekordnih skoraj 2000 novih okužb

Na Švedskem, kjer so že od vsega začetka izbrali dokaj "neagresivno strategijo omejevanja virusa", so v zadnjem dnevu potrdili 1980 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Zadnji rekordni prirast okužb so imeli v petek, ko so potrdili 1870 novih primerov. V zadnjem dnevu je v povezavi z novim koronavirusom umrlo še devet ljudi. Skupaj pa so na Švedskem potrdili 5927 smrti. Glede na število prebivalcev ima Švedska več smrtnih primerov kot njene nordijske sosede, a manj kot na primer Španija ali Velika Britanija.

Plakat v glavnem mestu Švice Bernu poziva mimoidoče, naj se srečujejo s čim manj ljudmi. Foto: EPA
Plakat v glavnem mestu Švice Bernu poziva mimoidoče, naj se srečujejo s čim manj ljudmi. Foto: EPA

Švica: Obvezne maske tudi na prostem, če ni mogoče ohranjati razdalje

Švica zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom zaostruje ukrepe za zajezitev epidemije. Tako bodo zaščitne maske od četrtka, ko bodo novi ukrepi začeli veljati, obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ne bo mogoče ohranjati ustrezne medosebne razdalje. Zapirajo vse nočne klube, bari in restavracije pa bodo morali vrata zapirati ob 23. uri. Za mizami ne bodo smeli biti več kot štirje gostje. Poleg tega bodo po novem prepovedane prireditve z več kot 50 udeleženci ter prostočasne športne in kulturne dejavnosti z več kot 15 udeleženci, je še odločila švicarska vlada. V Švici, ki ima okoli 8,5 milijona prebivalcev, so sicer v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 8600 novih primerov okužbe. Pozitivnih je bilo 28 odstotkov testov za novi koronavirus.

Največ smrti v enem dnevu v Rusiji in Ukrajini

Rusija je v zadnjem dnevu naštela 16.202 novi okužbi s koronavirusom. Covid-19 je v zadnjih 24 urah terjal 346 življenj, kar je največ do zdaj. Skupno je v Rusiji umrlo 26.935 bolnikov s covidom-19. V državi so do zdaj našteli 1.563.976 primerov okužb. Več so jih le v ZDA, Indiji in Braziliji. Tudi v Ukrajini je v zadnjem dnevu umrlo največ bolnikov s covidom-19 do zdaj, in sicer 165. Predtem je covid-19 največ žrtev v enem dnevu zahteval pred tednom dni, ko jih je 141. Skupaj je v Ukrajini umrlo 6755 bolnikov, poroča Guardian. V zadnjih 24 urah so našteli 7474 novih okužb, skupaj do zdaj pa 363.075.