Zaprta Barcelona. Foto: Reuters
Zaprta Barcelona. Foto: Reuters

"Razmere, v katerih smo, so ekstremne," je po izrednem zasedanju vlade dejal španski premier Pedro Sanchez ob vnovični razglasitvi izrednih razmer za celotno državo. V Španiji se koronavirus v zadnjem času hitro širi, sredi tedna so kot prvi v Evropi presegli milijon okužb.

Po njegovih besedah so izredne razmere najučinkovitejši ukrep, da se obrne epidemiološka krivulja. Sprva bodo veljale 15 dni, kot predvideva ustava. Nato pa bo parlament prosil za podaljšanje do začetka maja prihodnje leto, torej za pol leta.

V Španiji ob tem uvajajo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro. Posamezne regije lahko začetek preložijo za eno uro prej ali pozneje. Ta ukrep ne bo veljal za Kanarsko otočje, saj tam zaznavajo malo okužb. Vlada se je tako odzvala na poziv desetih od 17 španskih pokrajin, ki so pozvale k uvedbi policijske ure.

Izredne razmere so bile v Španiji v veljavi že od 14. marca do 20. junija, pri čemer pa so v tistem obdobju veljale stroge omejitve gibanja oziroma karantena za vso državo.

Na Hrvaškem 2421 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ugotovili 2421 primerov novih okužb, osem ljudi je umrlo. V državi je aktivno okuženih 11.144 ljudi, med njimi jih zdravniško oskrbo potrebuje 825. Z respiratorjem diha 58 bolnikov. Največ pozitivnih izvidov brisa so našteli v Zagrebu (976).

Na Hrvaškem bodo v ponedeljek uveljavili nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo po besedah notranjega ministra Davorja Božinovića veljali dva tedna, nakar bodo odločili o njihovem podaljšanju ali odpravi. Prepovedana bodo vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke veljala omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči.

Prizor, ki opozarja na spoštovanje zaščitnih ukrepov v Moskvi. Foto: EPA
Prizor, ki opozarja na spoštovanje zaščitnih ukrepov v Moskvi. Foto: EPA

Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa bo obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi. Maske bodo obvezne tudi na pokopališčih.

Novi ukrepi glede zbiranja pa ne veljajo za kulturne dogodke, kinopredstave, verske obrede ter razstave in muzeje, saj zanje veljajo posebna določila.

Delodajalci morajo prepovedati prihod na delo delavcem, ki imajo temperaturo ali okužbe dihal, sicer pa morajo, če je le mogoče, delavcem odrediti delo od doma.

Minister za zdravje Vili Beroš je napovedal, da bodo, če bo treba, zagrebško športno dvorano Arena uporabili za oskrbo obolelih s covidom-19 z blažjo ali srednje težko klinično sliko. Kot je pojasnil, bodo osebje zagotavljale različne bolnišnice, tja pa lahko namestijo več kot tisoč postelj.

Strokovnjak Vlade Gordan Lauc je dejal, da se Hrvaška bliža vrhu epidemije in da je treba potrpeti še najmanj dva tedna. V tem času bi lahko vsak dan s covidom-19 umrlo tudi 30 bolnikov.

Protesti v Rimu zoper vnovično zaostritev ukrepov v Italiji. Foto: Reuters
Protesti v Rimu zoper vnovično zaostritev ukrepov v Italiji. Foto: Reuters

V Italiji novi ukrepi – in z njimi protesti

Italijanska vlada uvaja nove ukrepe, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Med drugim bodo morali bari in restavracije strežbo končati ob 18. uri.

Odlok, ki ga je italijanski premier Giuseppe Conte že podpisal, veljati pa bo začel v ponedeljek, predvideva, da bari in restavracije po 18. uri ne bodo smeli več streči gostov. Za mizo bodo lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu.

Kritiki vlado zaradi ukrepov, ki bodo močno prizadeli gostinstvo, obtožujejo, da se "igra z ognjem", zato za danes napovedujejo protestni shod gostincev in hotelirjev pred parlamentom v Rimu.

"Pozivamo vlado, naj nas popolnoma zapre in nam nakaže famozno finančno podporo, o kateri Conte nenehno govori," je dejal Paolo Bianchini, lastnik restavracije in predstavnik gibanja gostincev MIO, ki protest organizira. "Nesmiselno je ostajati odprt in biti tako prepuščen mučnemu umiranju na obroke – naša podjetja umirajo. Državljanska vojna bo, saj ljudje nimajo več denarja – vlada se igra z ognjem."

Poleg tega zapirajo športna središča, bazene, kinodvorane, gledališča in igralnice. Ljudem ob tem svetujejo, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza, odsvetujejo tudi vsa potovanja zunaj domačih mest. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

Ukrepi bodo veljali do 24. novembra.

V zadnjem času se po državi vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. V petek zvečer so potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa v Rimu, kjer so se protestniki spopadli s policijo. Protestniki so v policiste metali pirotehnične izdelke, razbijali avtomobile in zažigali smetnjake. Poškodovana sta bila najmanj dva policista, aretirali pa so najmanj deset protestnikov.

V Italiji danes znova poročajo o rekordnem številu okužb v enem dnevu, prvič od začetka epidemije so jih zaznali več kot 20.000. Opravili so 161.880 testiranj in potrdili 21.273 okužb. V soboto so poročali o 19.644 novih primerih.

Preverjanje spoštovanja policijske ure v Nici. Foto: EPA
Preverjanje spoštovanja policijske ure v Nici. Foto: EPA

V Franciji v enem dnevu več kot 45.000 novih okužb

Tudi v Franciji število okuženih z novim koronavirusom še naprej raste. V soboto so zaznali nov dnevni rekord, saj se je okužilo 45.422 ljudi, kar je za skoraj 3500 več kot dan prej. Na intenzivni negi zdravijo 2500 ljudi, v soboto jih je umrlo 138. Delež pozitivnih izvidov testov prav tako še naprej narašča, v soboto jih je bilo 16 odstotkov, dan prej 15,1 odstotka, na začetku septembra pa le 4,5 odstotka.

V zadnjih 24 urah so v bolnišnice zaradi covida-19 sprejeli skoraj 1700 ljudi, tako da jih je bilo v soboto zvečer na zdravljenju v bolnišnicah že 15.637.

Francoske oblasti so za zajezitev širjenja virusa sprejele številne ukrepe, med drugim za 54 od stotih francoskih departmajev, v katerih živita dve tretjini prebivalstva, ponoči velja policijska ura.

Nizozemska: 10.000 okužb v 24 urah

Število novih primerov okužb na Nizozemskem se je v zadnjih 24 urah povzpelo za 10.203, kažejo podatki nacionalnega inštituta za javno zdravje. Okužbe na Nizozemskem strmo rastejo od začetka septembra, tokrat pa je številka prvič presegla 10.000.

Vlada je za zajezitev širjenja okužb 14. oktobra uvedla delno zaprtje države, vključno z zaprtjem vseh barov in restavracij v državi.

Madžarska prvič z več kot 3000 novookuženimi

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah prvič ugotovili več kot 3000 novookuženih, natančneje 3149.

Češka z rekordi

Na Češkem, ki je trenutno ena najbolj prizadetih evropskih držav, so v zadnjem dnevu odkrili 12.472 okužb, kar je največ do zdaj ob koncu tedna, ko je testiranj manj. Umrlo je 106 ljudi, skupno v epidemiji do zdaj 2077.

Na Slovaškem rekordnih več kot 3000 novih okužb

O dnevnem rekordu novih okužb poročajo tudi iz Slovaške. V zadnjem dnevu so jih potrdili 3042 in tako prvič presegli mejo 3000 okužb v 24 urah, je sporočil slovaški premier Igor Matovič. Danes se sicer končuje prvi del množičnega testiranja prebivalstva Slovaške.

Matovič je ob tem poudaril, da hiter porast okužb potrjuje, da je bila odločitev za omejitev gibanja po celotni državi, ki je začela veljati v soboto, pravilna. Vendar pa karantena, kot je zasnovana na Slovaškem, ko na delo še vedno hodi več milijonov ljudi, ne more zadostovati. "Ključno vlogo pri zajezitvi virusa ima množično testiranje prebivalstva," je zatrdil na Facebooku.

Velika Britanija: Skrajšanje karantene?

Združeno kraljestvo razmišlja, da bi s 14 na sedem ali deset dni skrajšali karanteno za ljudi, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi.

Rusija: 16.710 novih primerov

Rusija poroča o 16.710 novih primerih okužbe, od tega 4455 v Moskvi. Umrlo je 229 bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj v državi 26.050.