Ministrstvo za gospodarstvo si obeta nadaljevanje gradbenega buma. Na sliki prizor iz tovarne Porsche v Leipzigu. Foto: Reuters
Ministrstvo za gospodarstvo si obeta nadaljevanje gradbenega buma. Na sliki prizor iz tovarne Porsche v Leipzigu. Foto: Reuters

Nemško gospodarstvo se je v tretjem četrtletju lanskega leta namreč skrčilo za 0,2 odstotka, kar je povzročilo strahove pred tehnično recesijo. To namreč opredeljujeta dve zaporedni četrtletji negativne rasti.

Številna tradicionalno izvozno naravnana velika podjetja so močno prizadeli ohlajanje svetovnega gospodarstva in trgovinski spori, ki jih je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, poroča Reuters. Grozi jim tudi škoda ob morebitnem neurejenem izstopu Velike Britanije iz EU-ja.

Gospodarsko ministrstvo je sporočilo, da kazalci kažejo, da bo izvoz v prihodnjih mesecih umirjen, a da se bo gradbeni bum najverjetneje nadaljeval in da bo zasebna poraba še naprej visoka.

Po drugi strani pa je vzdušje slabo zaradi slabšega povpraševanja po nemških izdelkih in storitvah na Kitajskem, v evroobmočju in na drugih trgih.

Najnižja rast v petih letih

Nemški statistični urad Destatis je oklestil tudi oceno celoletne gospodarske rasti za lansko leto z 1,5 na 1,4 odstotka, kar je najnižja rast v petih letih in precej nižja od predlanske 2,2-odstotne rasti.

Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa številni razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Nemčija je v prvem lanskem četrtletju imela 0,4-odstotno rast, v drugem pa 0,5-odstotno.