Lanske eksplozije so poškodovale plinovod Severni tok 1 in 2. Foto: AP
Lanske eksplozije so poškodovale plinovod Severni tok 1 in 2. Foto: AP

Ameriški časopis New York Times je poročal, da naj bi dejanje izvedla proukrajinska skupina. Nemški strokovnjak za pomorsko varnost je v pogovoru za RTV Slovenija opozoril, da je akcija prezapletena, da bi jo lahko izvedla manjša skupina.

Strokovnjak Göran Swistek opozarja, da se je treba v času preiskave izogniti interpretacijam in špekulacijam o tem, kdo stoji za očitno sabotažo, in se opreti na znana dejstva.

"Vemo, da je bil plinovod poškodovan na treh mestih, da so švedski seizmologi izmerili tresenje, kar pomeni, da je bila uporabljena velika količina razstreliva, da je bila dosežena taka razsežnost razdejanja, in imamo pojasnilo zveznega tožilstva, ki je v povezavi s sabotažo preiskalo ladjo," pravi Swistek.

A se mu – tako kot ameriškemu preiskovalnemu novinarju Seymourju Hershu – možnost, da bi tako zapleteno akcijo izvedla skupina šestih ljudi z manjšim plovilom, ne zdi verjetna.

"Težavno je prepeljati take količine razstreliva z majhno ladjo. Potem je treba to spraviti in prilepiti na plinovod, potrebna je akustika, magnetni signali, izjemno poznavanje, gre za globino od 70 do 80 metrov in različne globine zahtevajo večjo količino različnih kisikovih bomb. In vse, kar je potrebno – od priprav do načrtovanja –, kaže, da si tega ni mogla privoščiti majhna skupina, ampak da za tem stoji večja struktura, najverjetneje država," pojasnjuje Swistek.

Nemškemu strokovnjaku se ne zdi verjetna niti Hersheva trditev, da je akcijo izvedla ameriška administracija, ker se ne opira na več virov, ampak predstavlja možen scenarij. Ob tem pravi, da ni izključena niti Rusija, ki želi razdeliti Evropo in Zahod. A hkrati dodaja, da je treba počakati na izsledke preiskav Nemčije, Danske in Norveške, za katere verjame, da bodo razkrili, kdo stoji za uničenjem plinovodov.

Preiskava sabotaže plinovoda Severni tok