Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

"Ukrajinci tega zagotovo niso storili. To je smešno," je dejal Zelenski na skupni novinarski konferenci s finsko predsednico vlade Sanno Marin, ki je danes obiskala Kijev.

Dejal je, da je cilj nedavnih objav v zahodnih medijih o domnevni vpletenosti proukrajinske skupine v sabotažo plinovodov upočasniti pomoč Zahoda Ukrajini v boju proti Rusiji.

"Zdi se mi zelo nevarno, da nekateri neodvisni mediji, ki sem jih vedno zelo spoštoval, delajo takšne poteze," je povedal in hkrati opozoril, da je to samo "igra na roko Rusiji ali nekaterim poslovnim skupinam, ki nasprotujejo uvedbi sankcij".

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra lani potrdili štiri puščanja plina. Dve uhajanji sta se zgodili v švedskih, dve pa v danskih vodah.

Švedske in danske oblasti so ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, ki je sicer solastnica plinovodov, v Moskvi, ki zahteva neodvisno preiskavo, pa krivijo zahodne države.

Nemško zvezno tožilstvo je v sredo sporočilo, da so nemški preiskovalci januarja pregledali jahto, na kateri so odkrili sledi eksploziva in je domnevno prevažala eksploziv, uporabljen v incidentu.

Ameriški časopis New York Times pa je na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe v torek objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna "proukrajinska skupina".

Na začetku februarja pa je ameriški raziskovalni novinar Seymour Hersh poročal, da je napad na plinovoda Severni tok 1 in 2 ukazal ameriški predsednik Joe Biden, kar je Bela hiša označila za "izmišljotino". Hersh se je pri tem skliceval na neimenovani vir, ki naj bi bil neposredno seznanjen z načrtovanjem te operacije.