Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kanclerja sem pozvala, naj me razreši s položaja obrambne ministrice," je v izjavi sporočila članica kanclerjeve Socialdemokratske stranke (SPD). "Večmesečno medijsko osredotočenost" nanjo je navedla kot razlog, ki ji je preprečeval sprejemanje "odločitev o varnostni politiki v interesu državljanov Nemčije".

Kancler Olaf Scholz je odstop sprejel in namerava "kmalu" imenovati novega ministra, je sporočila namestnica njegovega tiskovnega predstavnika Christiane Hoffmann. "Kancler spoštuje odločitev ministrice in se ji zahvaljuje za dobro delo v teh časih, polnih izzivov," je dejala.

Dejala je še, da skorajšnje imenovanje novega ministra ne pomeni "ne danes, niti čez tri mesece". Glede tega, ali bo Lambrechtovo na položaju nasledila ministrica ali minister, pa je dejala, da je za kanclerja pomembna enakost spolov v vladi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot ena možnih naslednic se omenja parlamentarna pooblaščenka za oborožene sile iz vrst kanclerjevih socialdemokratov (SPD) Eva Högl. Mesto bi lahko zapolnila tudi zdajšnji minister za delo in socialne zadeve Hubertus Heil, prav tako iz SPD-ja, ali predsednica komisije za obrambo Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz liberalne stranke (FDP), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O morebitnem odstopu Christine Lambrecht je prejšnji petek prvi poročal nemški časnik Bild, kmalu za njim pa še časnik Süddeutsche Zeitung. Oba sta se sklicevala na neimenovane vire in navedla, da bi lahko odstopila že ta teden.

Kritike zoper ministrico zaradi počasnosti

Ministrica se s kritikami spopada že dlje časa, predvsem na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini, počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile in pomanjkanja strokovnega znanja. Maja so mediji poročali tudi, da je svojemu 21-letnemu sinu dovolila, da je s helikopterjem bundeswehra poletel na priljubljen počitniški otok Sylt.

Sorodna novica V Nemčiji zahteve po odstopu ministrice zaradi sporne izjave o vojni v Ukrajini

Nemško ministrico so nazadnje kritizirali zaradi spornega videoposnetka na Instagramu, na katerem je med novoletnim pokanjem petard izjavila, da je "med vojno v Ukrajini imela veliko srečanj z zanimivimi ljudmi".

Po podatkih iz petkove javnomnenjske raziskave nemške televizije ZDF njen odstop podpira kar 60 odstotkov Nemcev. Da bi morala ministrica odstopiti, meni tudi polovica volivcev njenih socialdemokratov (SPD).

Težave nemške vojske

Težave nemških obrambnih zmogljivosti so se znova pokazale na decembrskih vojaških vajah, na katerih so morali zaradi tehničnih težav izključiti več pehotnih tankov puma.

Nemčija je na začetku leta napovedala, da bo v Ukrajino do konca marca poslala okoli 40 oklepnikov marder. Kijev si želi tudi tanke leopard 2, a je Berlin glede pošiljanja zadržan.

Odstop nemške ministrice za obrambo