Razburjajo besede nemške obrambne ministrice

Nemška prestolnica je na silvestrovo dajala vtis, kot da tudi v Berlinu divja vojna, zaradi česar je vlada že napovedala ukrepe. V državi se je vnela razprava o popolni prepovedi pirotehničnih sredstev.

Samo v nemški prestolnici je bilo v napadih na policiste, pa tudi na gasilce in reševalna vozila, ki so posredovala zaradi poškodb in požarov, ranjenih 33 gasilcev in reševalcev. Policija je aretirala sto ljudi.

Del pokanja petard v Berlinu je zajet tudi v posnetku, ki ga je na zasebnem profilu na Instagramu objavila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

"Sredi Evrope divja vojna. Zame je to povezano s številnimi posebnimi vtisi, ki sem jih pridobila. Veliko, veliko srečanj z zanimivimi ljudmi. Za to srčna hvala," je v posnetku dejala ministrica.

Komentiranje vojne ob pokih petard

Christine Lambrecht. Foto: EPA
Christine Lambrecht. Foto: EPA

Nemški mediji so presodili, da je popolnoma neprimerno, da se med govorjenjem o vojni v Ukrajini v ozadju sliši pokanje raket in petard. Zaradi hrupa del ministričinega sporočila tudi ni slišen.

Še bolj kot pokanje petard pa je razburila vsebina sporočila. V njem ni omenila ne Ukrajine, ne vojske, ne beguncev. Vojno v Ukrajini je zreducirala na lastne vtise in nova srečanja, kar kaže, da ne razume svoje vloge, ocenjuje eden od kritikov iz opozicije.

"Nima pojma, kaj njen položaj zahteva"

"Nima več podpore, ker ne razume, da to govori kot poveljnica nemške vojske, osrednjega resorja v nemški vladi in kot predstavnica Nemčije na svetu. Da v teh razmerah rečeš, da si spoznal zanimive ljudi, medtem, ko divja vojna, potem je jasno, da gre za ministrico, ki nima pojma, kaj njen položaj zahteva," je dejal poslanec Johann Wadepuhl iz Krščanskih demokratov (CDU).

V obrambo ministrici tudi znotraj koalicije ni stopil nihče. Niti na obrambnem ministrstvu ne, kjer pravijo, da gre za zasebno sporočilo. V uradu kanclerja sporočila ne komentirajo, Olaf Scholz kljub pritiskom javnosti sicer njenega odstopa naj ne bi zahteval.

Nemška obrambna ministrica je med najmanj priljubljenimi člani Scholzeve vlade. Njen odstop so zahtevali že, ko je v vojaškem helikopterju prevažala sina. Očitajo ji tudi, da je počasna in da ni izpeljala reform, kot je napovedovala.