Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je vse aktiviste odstranila iz hiš in s streh zgradb v vasici na zahodu Nemčije, ki jo nameravajo zaradi izkopavanja lignita povsem porušiti.

Policija je tri dni po začetku posredovanja za izpraznitev vasi sporočila, da v hišah in na strehah stavb ni več aktivistov. Izprazniti je treba le še podzemni predor, kamor sta se zatekla dva aktivista, in odstraniti več hišic na drevesih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po besedah tiskovne predstavnice pobude "Lützerath živi" sta aktivista v predoru odločena, da se bosta priklenila takoj, ko ju bodo skušali odstraniti.

Vasica Lützerath na zahodu Nemčije je postala simbol upora proti fosilnim gorivom. Več sto aktivistov je več tednov protestiralo proti načrtom nemškega energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev tamkajšnjega premogovnika.

Okoljevarstveni aktivisti v Lützerathu. Druga z leve je Greta Thunberg. Foto: Reuters
Okoljevarstveni aktivisti v Lützerathu. Druga z leve je Greta Thunberg. Foto: Reuters

Thunberg: Šokantno je videti, kaj se tu dogaja

Vasico je obiskala tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. "Trenutno smo v Lützerathu, nemški vasi, ki ji grozi rušenje zaradi širitve premogovnika. Ljudje se temu upirajo že vrsto let," je zapisala na Twitterju in sledilce pozvala, naj se pridružijo shodu v soboto.

"Šokantno je videti, kaj se tu dogaja," je opozorila in dodala, da aktivisti s protesti želijo pokazati moč ljudi in demokracije. Obsodila je po njenem mnenju nezaslišano in čezmerno nasilje policistov nad aktivisti in si med drugim ogledala tudi krater premogovnika ter v rokah držala napis "Naj ostane v zemlji" (premog), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Več sto nemških aktivistov že več dni protestira v Lützerathu, ki je postal simbol upora proti fosilnim gorivom. Obsojajo dejanja nemške vlade in nemškega energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev tamkajšnjega premogovnika.

V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje. "Ko vlade in korporacije tako ravnajo, uničujejo okolje in ogrožajo nešteto ljudi, se ljudje odzovejo," je še dodala.

To sicer ni prvi obisk Grete Thunberg v vasi, saj se je v Lützerathu mudila že na demonstracijah proti premogovništvu septembra leta 2021. Shoda, na katerem bo sodelovala v soboto, se bo po pričakovanjih policije udeležilo med 6000 in 7000 ljudi.

V Ljubljani se je zbralo več deset ljudi. Foto: BoBo
V Ljubljani se je zbralo več deset ljudi. Foto: BoBo

Protest pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost pa je danes organiziralo protestni shod pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani v podporo aktivistom v Lützerathu.

Na protestu, na katerem se je danes zbralo več deset ljudi, so prisotni izrazili solidarnost z nemškimi aktivisti in Lützerath označili za simbol upora proti fosilnim gorivom in podnebnim spremembam.

Obsodili so dejanja nemške vlade in nemškega energetskega velikana RWE. "Premog je surovina, ki najbolj škoduje podnebju. Izpeljava načrta podjetja RWE pa bi pomenila, da Nemčiji ne bo uspelo omejiti globalnega segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija in posledično ne bo izpolnila ciljev pariškega sporazuma," so opozorili organizatorji shoda.

Nemško vlado so pozvali, naj zaustavi načrte podjetja, policiste, ki so v sredo začeli z evakuacijo aktivistov v Lützerathu, pa so obtožili čezmernega nasilja. Od Nemčije in Slovenije imajo enaka pričakovanja, in sicer opuščanje premoga do leta 2030 in ambiciozno spopadanje s podnebno krizo, so še dodali.

Pretep v vasi po prihodu policije

Več sto aktivistov je v torek v Lützerathu oblikovalo človeške verige in postavilo sedečo blokado, da bi preprečili dostop do vasi in njeno porušenje. V sredo so nato policisti vstopili v vas, da bi začeli z evakuacijo aktivistov, a je kmalu po njihovem prihodu izbruhnil pretep. Ranjenih naj bi bilo 16 policistov, od tega pet zaradi spopadov, in en aktivist.

Policija želi odstraniti vse aktiviste. Foto: Reuters
Policija želi odstraniti vse aktiviste. Foto: Reuters

Prebivalci vasi so se iz nje sicer že davno izselili, zemljišče pa je zdaj v lasti RWE-ja. Policija je že uspela zavzeti območje, zvezna vlada pa je odpor aktivistov obsodila. Iz RWE-ja so tudi sporočili, da so se na območju začela rušilna dela.

Do četrtka zvečer je vasico zapustilo več kot 300 ljudi, pri čemer so bile proti šestim vložene obtožnice zaradi upiranja policistom in poškodovanja premoženja.

Evakuacija aktivistov se nadaljuje, policija pa namerava vse objekte izprazniti še danes. Dva protestnika se medtem zadržujeta v predoru na globini štirih metrov pod vasico. "Ne vemo, kako stabilni so predori in ne vemo, kakšna je tam oskrba z zrakom," je opozoril načelnik policije v Aachnu Dirk Weinspach.

Pojasnil je, da se policija trenutno ne more približati aktivistoma in skupaj z gasilci ugotavlja, kako bi ju lahko na primeren način odstranili, poroča DPA.

Minister: Aktivisti se borijo za napačen simbol

Na proteste v Lützerathu se je danes odzval tudi nemški gospodarski minister Robert Habeck, ki je aktivistom sporočil, da se borijo za napačen simbol. Ob tem je pojasnil, da rušenje vasi ne simbolizira nadaljevanja dejavnosti v bližnjem premogovniku, temveč njen konec.

Lani je bilo dogovorjeno, da se načrtovano postopno opuščanje dejavnosti v premogovniku pospeši za osem let, in sicer do leta 2030, je dejal in dodal, da zaradi tega dogovora zdaj potekajo naložbe v podnebno nevtralne energetske vire.