Preiskave so v petek potekale na 13 lokacijah v šestih nemških zveznih deželah. Foto: Reuters
Preiskave so v petek potekale na 13 lokacijah v šestih nemških zveznih deželah. Foto: Reuters

Osem aretiranih je domnevno povezanih z desničarskimi skrajnimi skupinami in naj bi želelo v Nemčiji vzpostaviti "državljanski vojni podobno stanje", je poročal nemški portal Deutsche Welle. Štiri od petih osumljencev so tudi pridržali, preostalih osem aretiranih pa je osumljenih finančnega podpiranja skupine, zagotavljanja orožja in pomoči pri napadih.

Hišne preiskave so izvedli v 13 krajih v zveznih deželah Baden-Württemberg, Bavarska, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Porenje-Pfalško in Saška-Anhalt.

Skupina naj bi obstajala od septembra 2019, s petkovimi hišnimi preiskavami pa želi tožilstvo predvsem preveriti sume, med drugim naj bi ugotovili, ali so si osumljeni že priskrbeli orožje ali kaj drugega za izvedbo napadov.

Vsi osumljenci so nemški državljani

Po poročanju nemških radiev ARD in SWR so osumljenci moški, stari med 20 in 50 let, vsi so nemški državljani. V spletni klepetalnici naj bi si izmenjavali ideje za napad in fotografije doma narejenega orožja, zaradi česar so nanje tudi postale pozorne pristojne oblasti.

Notranji minister dežele Severno Porenje-Vestfalija Herbert Reul je danes na novinarski konferenci v Düsseldorfu pojasnil, da so bili na skupino pozorni že dalj časa.
Po poročanju DPA-ja naj bi dvanajsterico v soboto privedli pred sodnika, ki bo odločil, ali jih bodo izpustili ali bodo ostali pridržani.