Shod v podporo legalizaciji marihuane v Berlinu vsako leto poteka avgusta. Fotografija je s shoda leta 2019. Foto: EPA
Shod v podporo legalizaciji marihuane v Berlinu vsako leto poteka avgusta. Fotografija je s shoda leta 2019. Foto: EPA

Shoda, imenovanega Hemp Parade, se je v nemški prestolnici udeležilo med 500 in 600 ljudi, kar je okoli trikrat manj v primerjavi s prejšnjimi leti. "Konoplja je odlična za mir in okolje," se je glasil letošnji slogan. Dogodek se v Berlinu odvija vsako leto od leta 1997 naprej, njegov namen pa je poziv vladi, da liberalizira zakon o mehkih drogah, kot sta marihuana in hašiš, ki se pridelujeta iz konoplje, piše DW. Udeleženci pozivajo tudi k lažjemu dostopu do uporabe konoplje v zdravstvene namene.

Nemška vlada namerava v kratkem legalizirati konopljo. Iz predloga zakona, ki ga bodo obravnavali v Berlinu, izhaja, da bodo imeli lahko odrasli pri sebi do 25 gramov konoplje, vsak pa bo lahko za osebno uporabo gojil tudi največ tri rastline. V skladu s predlaganim zakonom bi lahko marihuano gojili in prodajali t. i. klubi za konopljo, za katere bi veljala stroga pravila, vključno z nevtralno embalažo in največ 50 grami na stranko na mesec.

Minister za zdravje Karl Lauterbach podpira nadzirano uporabo marihuane pri odraslih. Foto: EPA
Minister za zdravje Karl Lauterbach podpira nadzirano uporabo marihuane pri odraslih. Foto: EPA

Minister za zdravje Karl Lauterbach je dejal, da bo vlada o predlogu zakona razpravljala v prihodnjem tednu.

Zagovorniki konoplje v vladni koaliciji upajo, da bodo uporabo mehkih drog legalizirali še letos. Tudi ministrstvo za zdravje meni, da bi lahko ukrep policiji, pravosodnemu sistemu in zaporom prihranil več kot milijardo evrov stroškov na leto.

Sodniki in policisti: To bo za nas dodatno breme

Vendar pa se predlagani zakon spopada s številnimi ovirami, med drugimi mu nasprotuje nemško sodniško združenje, ki meni, da bo njegovo izvajanje težavno, poleg tega pa tak zakon po njihovem mnenju ne bi imel velikega vpliva na črni trg z drogami.

Predlog zakona kritizira tudi nemška policija, saj njeni predstavniki menijo, da bo zanje predstavljal veliko breme, prav tako pa tudi, da osnutek zakona ni dovolj natančen, njegove posledice pa nepredvidljive.

Po predlogu zakona bi prebivalci lahko marihuano kadili v javnosti, vendar v oddaljenosti vsaj 200 metrov od šol, vrtcev, otroških ali športnih igrišč. "Upam, da ministrstvo za zdravje ne misli, da bodo policisti z metrom preverjali zahtevano 200-metrsko razdaljo," so dejali v policijskem sindikatu.

Predlog zakona kritizirajo tudi Svobodni demokrati (FDP), ki so najmanjša v koaliciji kanclerja Scholza. "Če bo zdajšnja oblika zakona obveljala, bo nastala prava birokratska zmešnjava, ki bi jo bilo težko nadzorovati," je dejala predstavnica stranke Kristine Lütke, ki je zato dejala, da v stranki nasprotujejo določanju zgornje meje količine marihuane, ki jo lahko nekdo poseduje. "Navsezadnje tudi nihče ne nadzoruje, koliko steklenic vina ima nekdo hrani v kleti," je dejala. Namesto tega je pozvala k "sorazmernim in natančnim predpisom, ki zagotavljajo resnično zaščito mladih in hkrati ne prinašajo dodatne obremenitve za policijo in sodstva".