Delegati SPD-ja so pogodbo skoraj 100-odstotno potrdili. Foto: Reuters
Delegati SPD-ja so pogodbo skoraj 100-odstotno potrdili. Foto: Reuters

Delegati SPD-ja so o koalicijski pogodbi in s tem o usodi t. i. koalicije semaforja, ki naj bi državo vodila prihodnja štiri leta, odločali na hibridnem kongresu, ki poteka deloma v živo in deloma preko spleta.

V nedeljo bodo o koalicijski pogodbi prav tako na izrednem kongresu glasovali še liberalci. Zeleni pa bodo v ponedeljek sklenili glasovanje po pošti, ki poteka že od prejšnjega tedna, in razglasili rezultate.

Nemčija bo tako predvidoma v sredo dobila novega kanclerja. Dolgoletno kanclerko iz vrst krščanskih demokratov Angelo Merkel bo nasledil Olaf Scholz, s čimer bo po 16 letih na čelu vlade znova socialdemokrat.

Scholz je danes v govoru na kongresu pred glasovanjem jasno povedal, da je njegov cilj Nemčiji vladati več kot le en štirileten mandat. Koalicija semaforja bo po njegovih besedah "med seboj prijateljsko sodelovala" in "bo spet izvoljena".

Obljubil je vlado, ki si bo upala tvegati in se ne bo skrivala, ter ocenil, da je nov začetek za Nemčijo mogoč. Nova vlada, kot je poudaril, prihaja v odločujočih časih in prinaša napredek v trenutku, ko bi bilo nevarno tega ne storiti.

Scholz je že prejšnji teden poudaril, da so stranke prihodnje vladajoče koalicije enakopravne partnerice. Želijo, da bi nova koalicija igrala prelomno vlogo za Nemčijo, prizadevali pa si bodo tudi za več napredka. Obenem se je zavzel za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga na področju zunanje politike prihodnje nemške vlade.

Prvič v zgodovini bodo Nemčijo vodile tri stranke, koalicijska pogajanja so kljub temu potekala presenetljivo harmonično in vse stranke so ob koncu izrazile zadovoljstvo z vsebino pogodbe. Na sliki je naslednji nemški kancler Olaf Scholz. Foto: EPA
Prvič v zgodovini bodo Nemčijo vodile tri stranke, koalicijska pogajanja so kljub temu potekala presenetljivo harmonično in vse stranke so ob koncu izrazile zadovoljstvo z vsebino pogodbe. Na sliki je naslednji nemški kancler Olaf Scholz. Foto: EPA

Opustitev premoga do 2030, ogljična nevtralnost do 2045

Ena osrednjih točk pogodbe je boj proti podnebnim spremembam. Med drugim so se zavezali k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljični nevtralnosti do leta 2045.

Scholz je v predvolilnem boju obljubljal predvsem zvišanje minimalne plače na 12 evrov na uro, kar je zapisano tudi v 177 strani dolgi koalicijski pogodbi. "To se bo zgodilo, to je povsem gotovo," je obljubil danes.

Poleg tega koalicija napoveduje graditev 400.000 stanovanj na leto, od katerih bo 100.000 socialnih, in zmanjšanje revščine med otroki, kar bodo skušali doseči z višjimi socialnimi dodatki, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Ena prvih nalog, s katerimi se bo morala spopasti nova vlada, pa je pandemija covida-19. Bolnišnično in negovalno osebje bo dobilo bonus plačilo, koalicija se je že dogovorila, da bodo temu namenili milijardo evrov, za zdaj.

V četrtek so se v Berlinu odločili, da bodo pogoj PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki je doslej veljal v posameznih deželah, razširili na celotno državo. Za necepljene pa poslej veljajo stroge omejitve stikov. Scholz, ki podpira uvedbo obveznega cepljenja, se je zavzel, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. Uvedbo obveznega cepljenja za vse prebivalce zdaj preučuje Etični svet.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobil kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve.

Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim bo sovoditeljica stranke Annalena Baerbock predvidoma postala zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko.

Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, pri čemer bo predsednik FDP-ja Christian Lindner postal minister za finance.

SPD podprl koalicijsko pogodbo