Foto: EPA
Foto: EPA

Stranke so že pred dnevi napovedale, da želijo ta teden doreči koalicijsko pogodbo, ki bo začrtala pot Nemčije za prihodnja štiri leta.

Po poročanju BBC-ja bo zaščita okolja pomemben del pogodbe. Koalicijske stranke tako načrtujejo opustitev premoga do leta 2030, osem let pred sprva predvidenim koncem.

Prizadevali naj bi si tudi za uporabo dveh odstotkov ozemlja Nemčije za pridobivanje vetrne energije, osredotočili pa naj bi se tudi na pridobivanje energije na osnovi vodika.

Stranke želijo, da bi do leta 2030 80 odstotkov elektrike izviralo iz obnovljivih virov, trenutno ti predstavljajo 65 odstotkov, na nemških cestah pa naj bi bilo najmanj 15 milijonov električnih avtomobilov. Tovorni železniški promet naj bi povečali za 25 odstotkov, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

Nova koalicija prav tako načrtuje legalizacijo prodaje konoplje, pri čemer bi nadzirali njeno kakovost in distribucijo.

Minimalno urno postavko naj bi povišali na 12 evrov.

Priseljenci naj bi po novem za državljanstvo lahko zaprosili po petih letih bivanja v Nemčiji, omogočeno bi bilo tudi dvojno državljanstvo. To je velika sprememba za tisoče Turkov, ki tudi po več desetletjih v Nemčiji ostajajo tuji državljani, še poroča DW.

Poleg tega nameravajo več beguncem dovoliti prihod sorodnikov v Nemčijo.

Na leto naj bi zgradili 400.000 novih stanovanj, volilno pravico bi ljudje dobili že pri 16 letih.

Napovedujejo oborožitev vojske z brezpilotnimi letali, kar naj bi prispevalo predvsem k zaščiti nemških vojakov v tujini.

Nova nemška koalicija obljublja prelom z dosedanjo politiko

Znana razdelitev ministrstev

Znana je razdelitev ministrstev. SPD-ju bo poleg kanclerskega položaja pripadlo še šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo in delo ter socialne zadeve, na spletu poroča nemški časopis Spiegel.

Zeleni bodo vodili pet ministrstev. Med temi so zunanje ministrstvo, ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko, ministrstvo za okolje in varstvo potrošnikov ter ministrstvo za kmetijstvo.

Finančno ministrstvo, pravosodno ministrstvo, ministrstvo za promet in digitalizacijo ter ministrstvo za izobraževanje in raziskave so pripadli FDP-ju.

Prihodnji kancler iz vrst SPD-ja Scholz je poudaril, da so stranke prihodnje vladajoče koalicije enakopravne partnerice. "Druži nas želja, da to državo naredimo boljšo," je poudaril. Zavzel se je tudi za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga na področju zunanje politike prihodnje nemške vlade.

Vodja liberalcev Christian Lindner je poudaril, da so sestavili "sredinsko koalicijo, ki bo državo popeljala naprej".

Sopredsednik Zelenih Robert Habeck je poudaril, da je prihodnja nemška vlada v boju proti podnebnim spremembam na pravi poti, tudi glede omejitve segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven.

Scholza naj bi potrdili na začetku decembra

Že ob začetku koalicijskih pogajanj pred enim mesecem so SPD, Zeleni in FDP napovedali, da si želijo, da bi Scholza na čelo vlade potrdili v tednu, ki se začne 6. decembra. Pred tem želijo Zeleni o podpori glede koalicijske pogodbe vprašati še člane, SPD in FDP pa načrtujeta kongresa strank.

Scholz bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel, ki se po 16 letih poslavlja s položaja.